Η επικίνδυνη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι συνέπειές της

Η επικίνδυνη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι συνέπειές της

Ανακαλύψτε τις ανησυχητικές προοπτικές της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τις επιπτώσεις της για τον πλανήτη μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν δράσεις, σύμφωνα με προειδοποιήσεις από κορυφαίους επιστήμονες, καθώς οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ειδικότερα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γίνονται ολοένα και πιο προφανείς. Η ανθρωπότητα φαίνεται να αγνοεί τον κίνδυνο, παρά τις ιστορικές προειδοποιήσεις από φυσικές καταστροφές του παρελθόντος. Ο Γιάννης Κρεστενίτης, ομότιμος καθηγητής παράκτιας τεχνικής και ωκεανογραφίας, παρουσίασε στην ΕΡΤ τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), επισημαίνοντας ότι η αύξηση της στάθμης των υδάτων πλήττει τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο σε κάποιες περιοχές.

Τα προγνωστικά μοντέλα της IPCC προειδοποιούν ότι, στη χειρότερη περίπτωση, η αύξηση της στάθμης θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 1,9 μέτρα. Ειδικοί έχουν εντοπίσει τις πιο ευπαθείς περιοχές, με τον κίνδυνο πλημμύρας να ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο των ακτών. Για παράδειγμα, περιοχές όπως η Χαλάστρα και το Καλοχώρι, αν και προστατεύονται από αναχώματα, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική για το Δέλτα του Νέστου, το οποίο είναι πιο εκτεθειμένο στην εισβολή θαλασσινού νερού.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν προσαρμοστικά μέτρα, όπως η ενίσχυση των παράκτιων υποδομών, προκειμένου να αποφευχθούν εκτενείς καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή μας και απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα, με την παλαιοκλιματολογία να αποκαλύπτει τη μακροχρόνια αλληλεπίδραση μεταξύ της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η ανθρωπότητα έχει επηρεάσει δραματικά την φυσική διαδικασία ανόδου της στάθμης των υδάτων, η οποία συμβαδίζει με την αύξηση της θερμοκρασίας. Στη διάρκεια της Ολόκαινου, που ξεκίνησε πριν από περίπου 11.700 χρόνια, παρατηρείται συνεχής άνοδος των υδάτων, η οποία έχει επηρεάσει την υδρόγειο.

Καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους, η ανάγκη για επίγνωση και δράση γίνεται επιτακτική. Η ανεπάρκεια της κοινωνίας μας να αναγνωρίσει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επόμενες γενιές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play