Η εθνική πινακοθήκη καταδικάζει κάθε πράξη βανδαλισμού

Η εθνική πινακοθήκη καταδικάζει κάθε πράξη βανδαλισμού

Καταδίκη από την Εθνική Πινακοθήκη για βανδαλισμό έργων τέχνης από τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο. Το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκε ένα θλιβερό περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το οποίο σχολίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης μέσω ανακοίνωσής του. Ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, και ένα άλλο άτομο βίασαν τέσσερα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, αποσπώντας τα από τον τοίχο και προκαλώντας τη θραύση τους. Τα εν λόγω έργα εκτίθενται στο Μεσοπάτωμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενδιάμεσος Χώρος», στην έκθεση με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τα έργα που βανδαλίστηκαν περιλαμβάνουν τους τίτλους «Εικόνισμα 1ο», «Εικόνισμα 16ο», «Εικόνισμα 17ο» και «Ο Άγιος Χριστόφορος». Το Διοικητικό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού και βίας, τονίζοντας την σημασία της προστασίας της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αναλυτικά, το συμβάν συνέβη στις 10 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:35. Μετά την επίθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης συγκλήθηκε εκτάκτως, επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό του ρόλο στη συλλογή και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση, το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη διεύθυνση της Πινακοθήκης και καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη που παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play