Η Γερμανία προετοιμάζεται για την απειλή παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών

Η Γερμανία προετοιμάζεται για την απειλή παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών

Η Γερμανία ενισχύει τις άμυνές της κατά της παραπληροφόρησης καθώς πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

Η Γερμανία προβαίνει σε προληπτικά μέτρα ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές και οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή εκμετάλλευση της κατάστασης από κακόβουλους παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) προειδοποιεί για ενδεχόμενες προσπάθειες επιρροής από ξένα κράτη. Η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI), Κλαούντια Πλάτνερ, υπογραμμίζει την ύπαρξη δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας που έχουν συμφέρον να επηρεάσουν τις εκλογικές διαδικασίες, απειλώντας τη δημοκρατική τάξη.

Η διαδικασία των εκλογών είναι επιρρεπής σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν πολιτικούς και οργανισμούς, καθιστώντας τη αυτήν την απειλή σημαντική. Κλεμμένα προσωπικά δεδομένα μπορούν να δημοσιευτούν μέσω συντονισμένων επιχειρήσεων, γνωστούς ως hack-and-leak. Υπάρχει και ο κίνδυνος τροποποίησης των δεδομένων για να υπονομευθεί η αξιοπιστία υποψηφίων και κομμάτων.

Η δημόσια σφαίρα έχει αλλάξει και αντιδημοκρατικοί φορείς χρησιμοποιούν τις δικές τους πλατφόρμες για να παρακάμψουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η στρατηγική επικοινωνίας επισημαίνεται από τον Γιόζεφ Λεντς, CEO της Political Tech Summit, ο οποίος αναγνωρίζει την επικινδυνότητα αυτών των νέων πρακτικών.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία ενδέχεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επηρεασμένη εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με την BfV. Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται όμως μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες. Εντός Γερμανίας, διάφοροι φορείς έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στη δημιουργία εναλλακτικών ψηφιακών υποδομών για να διασφαλίσουν τη διάδοση της πληροφόρησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με την Κάτια Μούνιοζ, ερευνήτρια στο Κέντρο Γεωπολιτικής, Γεωοικονομίας και Τεχνολογίας, οι αρχές πρέπει να επενδύσουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ζητήματα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, εξηγώντας πώς χειραγωγείται η κοινή γνώμη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play