«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας φοιτητής που πήρε «Πράσινο Εισιτήριο» ΟΗΕ

«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας φοιτητής που πήρε «Πράσινο Εισιτήριο» ΟΗΕ

  «Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας. Έχει καταφέρει να ξεσηκώσει νέους από όλο τον κόσμο και να ενώσει άτομα από κάθε πλευρά του πλανήτη». Μ’ αυτή τη φράση, ο Σταμάτης Ψαρουδάκης, φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κι ένας από τους 100 νέους από όλον τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα, το προσεχές Σάββατο (21/9), περιγράφει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πόσο η δράση της 16χρονης Σουηδής ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους της γενιάς του.

   «Χάρη στην Γκρέτα πιστεύω ότι γίνεται τώρα το συνέδριο των νέων στη Νέα Υόρκη, χάρη στην Γκρέτα μιλάμε ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και χάρη στην Γκρέτα οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε ξαφνικά τους νέους και συνειδητοποιούν πόσο μας απασχολεί και πόσο μας επηρεάζει εμάς ως γενιά η κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Ψαρουδάκης.

   Στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα θα συμμετάσχουν νέοι ακτιβιστές, καινοτόμοι, επιχειρηματίες και φορείς αλλαγής που δίνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι 100 νέοι που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο – Green Ticket» του ΟΗΕ, επελέγησαν από μία ομάδα περισσότερων από 7.000 νέων από 18 – 29 ετών με κριτήριο τη δέσμευσή τους και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

   «Η επιλογή έγινε βάσει της ακτιβιστικής δράσης του καθενός εξ ημών μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε», επισημαίνει ο κ. Ψαρουδάκης, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας νέων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.

   «Πέρυσι ήμουν για δύο μήνες σε ένα οικολογικό χωριό στην Κροατία, όπου ασχολούμασταν με την περμακουλτούρα (σ.σ. είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης), με την κηπουρική, με τον ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής, ενώ έχω επιλέξει κι έναν οικολογικά ενσυνείδητο τρόπο ζωής – από την αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή μου μέχρι την περιορισμένη χρήση πλαστικού στις αγορές μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ανυπομονεί να βρεθεί στη σύνοδο της Νέας Υόρκης.

   «Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους παγκόσμιους ηγέτες, να συζητήσουμε, να τους πούμε τις δικές μας ιδέες, να βρεθούμε στο ίδιο πάνελ και να ακούσουν τα δικά μας αιτήματα», λέει, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα και κυρίως για τους νέους».

   Ο νεαρός φοιτητής θεωρεί πως «η Ελλάδα σίγουρα έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε στενή συνεργασία πάντα με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ στους νέους ανθρώπους, όπως και ο ίδιος, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Να πανικοβληθούν, να μελετήσουν, να αναλάβουν δράση καθώς κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας έχουμε μερίδιο και όλοι μας έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του κλίματος».

   Ανάμεσα στους 100 που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο – Green Ticket» και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι και ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολάου από την Κύπρο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play