Η Ένωση Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων ιδρύθηκε το 1914, εν μέσω των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ελλάδα βιώνει μια εποχή σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, με το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα να αρχίζει να ανθίζει. Αυτή την περίοδο εμφανίζονται οι πρώτες εργατικές οργανώσεις και επαγγελματικά σωματεία. Στις 14 Δεκεμβρίου 1914, στην Αθήνα, ιδρύεται η Ένωση Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (ΕΣΑΕ), με πρόεδρο τον Ιωάννη Κονδυλάκη, ο οποίος είχε αναλάβει διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Εμπρός. Ο Κονδυλάκης αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, καθώς έχει συμβάλει σημαντικά στη λογοτεχνική αξία του χρονογραφήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης περιλάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Μαραγκόπουλος και ο Ριχάρδος Παρίσης. Από την ίδρυση της Ένωσης, οι στόχοι της περιλάμβαναν την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και την καθιέρωση των αρχών της αλληλοβοήθειας και της πρόνοιας, σημαντικές αξίες που διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Η ίδρυση της ΕΣΑΕ συνδέεται με το θλιβερό γεγονός του θανάτου ενός άπορου δημοσιογράφου, του οποίου η κηδεία έγινε με τη συνδρομή των συναδέλφων του. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε τη σημασία της αλληλοβοήθειας, και ως αποτέλεσμα, στο πρωτόκολλο ίδρυσης περιλαμβάνονταν και ταμείο αλληλοβοήθειας.
Με το νόμο Περί σωματείων του 1914, το δικαίωμα σύστασης σωματείων κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά, επιτρέποντας τη δημιουργία μη μεικτών επαγγελματικών σωματείων. Από την ίδρυση της, η Ένωση εργάστηκε για την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, την ίδρυση σχολής δημοσιογραφίας και τη δημιουργία βιβλιοθήκης.
Σήμερα, η ΕΣΗΕΑ παραμένει μια σημαντική οργάνωση στην ελληνική δημοσιογραφία, με ενεργή συμμετοχή σε πολιτιστικές και μορφωτικές πρωτοβουλίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr