Η ιστορική διαδρομή των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας

Η ιστορική διαδρομή των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας

Τα μουσικά ακούσματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα χωριά της Κέρκυρας, ειδικά σε μέρες γιορτινές, είναι η πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει κάθε περιοχή.

Πριν λίγες ημέρες, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των Φιλαρμονικών στη μουσική εκπαίδευση της Κέρκυρας και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών του νησιού αποφάσισε την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την πρωτοβουλία είχε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, γνωστή ως «Παλαιά» από κοινού με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος».

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στην Κέρκυρα, θυμούνται τις συναυλίες των Φιλαρμονικών, τις καλοκαιρινές νύχτες, στο Πάρκο, στη μεγάλη πλατεία της πόλης.

Θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, τότε που τα απογεύματα έτρεχαν στις Φιλαρμονικές για το «μάθημα», για να δοκιμάσουν τις δεξιότητες τους, αλλά και την αγωνία τους να συμμετέχουν με την «Παλαιά» ή την «Μάντζαρος», σε κάποια λιτανεία ή παρέλαση.

Καθώς τα χρόνια περνούν, σε όλο το νησί η μουσική παιδεία βρίσκει έδαφος, εκατοντάδες παιδιά, μαθητές, αλλά και μεγαλύτεροι, συγκροτούν τα φιλαρμονικά σωματεία και σήμερα στην Κέρκυρα, υπάρχουν 16 Μπάντες.

Η ιστορική διαδρομή των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 ιδρύεται ο παλαιότερος Μουσικοεκπαιδευτικός Οργανισμός στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, η «Παλαιά Φιλαρμονική».

Ο πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής Σπύρος Παδοβάς, παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ιστορικές πληροφορίες.

Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών του Οργανισμού, όπως αναφέρει, ήταν η δημιουργία μιας πλήρους Μουσικής Ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα ήταν πιεστική, η απουσία μιας παιδαγωγικά πλήρους Μουσικής Σχολής, η οποία θα προσέφερε στους Κερκυραίους, μουσική εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φύλου και γενικής παιδείας.

Οι ιδρυτές της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και ο συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος διετέλεσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής της μέχρι τον θάνατό του το 1872, με αφορμή την άρνηση της Βρετανικής Διοίκησης να επιτρέψει από τον Αύγουστο του 1837 και μετά, τη συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές του νησιού τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μπάντας, ξεκίνησαν την οργάνωση ενός πρότυπου Μουσικού Οργανισμού.

Τον Αύγουστο του 1841 εμφανίστηκε για 1η φορά η Φιλαρμονική. Είναι η Μπάντα που απέδωσε πρώτη φορά τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο το 1864, ενώ παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τον «Ολυμπιακό Ύμνο».

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Μουσικού Οργανισμού, μπορούσε κάποιος να καταρτιστεί μουσικά, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή, έγχορδα και πνευστά όργανα, πιάνο, φωνητική μουσική όσο και σε θεωρητικό, από βασικά μαθήματα, μέχρι μουσική σύνθεση και αισθητική.

Δείτε επίσης: Σταματούλα Τσικρικά: Ας ευχηθούμε, του χρόνου η Καθαρά Δευτέρα να είναι covid free

Loading