Την ηθική, ως βασικό άξονα ανάπτυξης της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και την κριτική σκέψη, ως βασική δεξιότητα για τη χρήση της, υπογράμμισε ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του πανεπιστημίου Columbia, Σι-Φου Τσανγκ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Τσανγκ, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών, τόνισε τη σημασία της συσχέτισης της Τεχνητής Νοημοσύνης με την ηθική, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι ευθυγραμμισμένο με τις ανθρώπινες αξίες και να ελαχιστοποιηθούν οι ανησυχίες περί ασφαλούς χρήσης της.
«Μία από τις ερευνητικές μας κατευθύνσεις ονομάζεται ευθυγράμμιση με τις ανθρώπινες αξίες. Πώς, δηλαδή, ευθυγραμμίζεται η σχεδίαση ή η λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις ανθρώπινες αξίες, όπως ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, ότι δεν βλάπτουμε άλλους ανθρώπους, ότι αποφεύγουμε τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις μεροληψίες», επεσήμανε ο κ. Τσανγκ.
Όπως συμπλήρωσε, ηθικά ζητήματα εγείρονται κατά την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αφορούν και την ασφάλεια και την ισότητα, ειδικά σε διαφορετικά πολιτιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια.
«Μπορεί να ακούγεται ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά μόλις σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο, γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος, οι πιθανές επιπτώσεις, τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο», σημείωσε, «μέσω της οποίας μπορεί να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η λεγόμενη σχέση εμπιστοσύνης υψηλότερου επιπέδου, μεταξύ των ανθρώπων-χρηστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Αναπόφευκτα, η συζήτηση κατευθύνθηκε και στο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την καθημερινότητα των ανθρώπων στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Τσανγκ, η βασική δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξουν οι άνθρωποι είναι η κριτική και συνάμα «αργή» σκέψη.
«Ο άνθρωπος πρέπει να πάει σε υψηλότερο επίπεδο κριτικής σκέψης. Πρέπει να δούμε αυτό που λέμε health check, το επίπεδο κατανόησης και λήψης αποφάσεων, αλλά και τη λεγόμενη αργή σκέψη», επεσήμανε, παραπέμποντας στο βιβλίο του Ντάνιελ Κάνεμαν, «Σκέψη, αργή και γρήγορη».
«Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην αργή σκέψη, αντί σε μία γρήγορη απόφαση. Ο άνθρωπος θα πρέπει να κοιτάξει έναν πιο αργό τρόπο συλλογισμού, λήψης αποφάσεων, ανάλυσης διαφορετικών υποθέσεων», εξήγησε ο κ. Τσανγκ.
«Στο μέλλον, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλούς πολιτισμούς συλλογής δεδομένων, αλλά είμαστε μία ανθρώπινη κοινωνία. Ο σεβασμός, η επίλυση συγκρούσεων, η διαπραγμάτευση και η συνεργασία γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσανγκ βρέθηκε στην Ελλάδα και την Αθήνα, με αφορμή την ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Athens Columbia Global Center σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Η δραστηριότητα του Athens Columbia Global Center αναμένεται να αναπτυχθεί και σε δύο επιπλέον πυλώνες δράσης, όπως είχε αναφέρει ο διευθυντής του, Στέφανος Γκαντόλφο: Η μία αφορά τη φιλοξενία φοιτητών του Columbia στην Αθήνα και η δεύτερη τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ