Η Κάρπαθος: Ένας αναδυόμενος ταξιδιωτικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη

Η Κάρπαθος: Ένας αναδυόμενος ταξιδιωτικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη

Η βρετανική εφημερίδα Express ξεχωρίζει την Κάρπαθο ως την καλύτερη εναλλακτική ποιοτική επιλογή για διακοπές στην Ελλάδα, σε σύγκριση με μαζικούς προορισμούς που υποφέρουν από υπερτουρισμό.

Το βρετανικό μέσο αναδεικνύει την Κάρπαθο ανάμεσα στα 24 μέρη του πλανήτη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, αντί για τα «κλασικά» τουριστικά μέρη με συνωστισμό. Η ιστορία στην Κάρπαθο βρίσκεται διάχυτη παντού, με τα παλαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας να χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. Το νησί είναι επίσης γνωστό ως χώρα των Τιτάνων στην Ελληνική Μυθολογία. Στην Κάρπαθο, το γραφικό χωριό και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Όλυμπος, διατηρεί την πολιτιστική του ταυτότητα και τις παραδόσεις του, όπως φαίνεται και από τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν οι γυναίκες και την αρχαϊκή διάλεκτο που μιλούν οι ντόπιοι. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων προσφέρει μια εκπληκτική εναλλακτική λύση διακοπών με ψηλά βουνά, παρθένα τοπία, ευωδιαστά δάση, παραδοσιακά χωριά και γαλαζοπράσινα νερά.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Τάσος Μηλιός, τονίζει πως «η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στόχο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τόσο μέσα από ένα πολύπλευρο τουριστικό αφήγημα σε πλήθος αγορών, όσο και μέσα από εκδηλώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στις 19 Σεπτεμβρίου, επιχείρησε να αναδείξει τους ανεξερεύνητους γαστρονομικούς θησαυρούς της περιοχής. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν την πλούσια κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα του γοητευτικού νησιού.

Οι αναγνωρισμένοι τοπικοί σεφ παρουσίασαν γεύσεις βασισμένες στη γαστρονομική παράδοση και στα τοπικά προϊόντα της Καρπάθικης γης. Ο σεφ Άκης Πετρετζίκης πραγματοποίησε τιμητική μαγειρική επίδειξη χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Το φεστιβάλ ανέδειξε και την αναλλοίωτη παράδοση του νησιού με ζωντανή μουσική και εδέσματα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα της Καρπάθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, παρατηρείται αύξηση 1,4% στις συνολικές αεροπορικές αφίξεις για την τουριστική περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος 2024, με 122.286 επισκέπτες.

Loading