Η καταγραφή του τσουνάμι του Κορινθιακού κόλπου από τον τοπικό Τύπο πριν από 62 χρόνια

Η καταγραφή του τσουνάμι του Κορινθιακού κόλπου από τον τοπικό Τύπο πριν από 62 χρόνια

Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1963, δηλαδή πριν ακριβώς 62 χρόνια, όταν τα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργήθηκαν στον Κορινθιακό κόλπο εξαιτίας υποθαλάσσιου σεισμού, έπληξαν παραλιακές περιοχές της Αιγιαλείας, της Αχαΐας, της Δωρίδας και της Φωκίδας. Από τα παλιρροϊκά κύματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 20, ενώ σημειώθηκαν εκτενείς ζημιές.

Εφημερίδες της εποχής, όπως ο «Νεολόγος» Πατρών και η «Πελοπόννησος», κατέγραψαν με εκτενή ρεπορτάζ τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Η ανακοίνωση του Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στα αίτια που προκάλεσαν τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία αποδόθηκαν σε υποθαλάσσια κατολίσθηση ύστερα από σεισμικές δονήσεις.

Επίσης, την περιοχή της Αιγιαλείας και της Δωρίδας επισκέφτηκε ο τότε διευθυντής του Σεισμολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άγγελος Γαλανόπουλος, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή Ριόλος της Αχαΐας.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσίασε τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων της Πάτρας, τα φύλλα των οποίων φυλάσσονται στο μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων. Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΠΗΝ και του μουσείου Τύπου, τα φύλλα των εφημερίδων είναι ψηφιοποιημένα.

Το χρονικό της καταστροφής που προκάλεσαν τα παλιρροϊκά κύματα

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου του 1963 καταγράφονται τα πρώτα ρεπορτάζ.

Στο «Νεολόγο», το θέμα είναι κορυφαίο στην 4η σελίδα (οπισθόφυλλο) και έχει τίτλο: «Παλιρροιακόν κύμα έπληξε χθες την νύκτα τας ακτάς από του Αιγίου μέχρι του Ψαθοπύργου. Τα ύδατα εισώρμησαν εις βάθος από 20 έως 50 μέτρων εις την ξηράν. 10 τραυματίαι και καταρρεύσις οικιών εις Σελιανίτικα. Πανικός μεταξύ των κατοίκων. Ζημίαι και εις άλλας περιοχάς».

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, περιγράφονται μεταξύ άλλων: «Κάτοικος των Σελιανιτίκων ανηρπάγη υπό των θαλασσίων κυμάτων και ερρίφθη εις κτήμα, εις ικανήν από της ακτής απόστασιν. Τα παλιρροϊκά κύματα επήρχοντο μέχρι και της 11:15 μ.μ., ενώ οι κάτοικοι εγκατέλειπον τας οικίας των και ετρέποντο προς ασφαλέστερα σημεία της πόλεως».

Στην «Πελοπόννησο», το θέμα είναι κορυφαίο στην πρώτη σελίδα, με τίτλο: «Πρωτοφανή παλιρροϊκά κύματα έπληξαν την παραλίαν μέχρι του Αιγίου. Υδάτινοι όγκοι ύψους – 20 μέτρων εσάρωσαν Σελιανίτικα και Λαμπίρι. Τεράστιαι ζημίαι επροξενήθησαν. Υπάρχουν και πολλοί τραυματίαι. Σκηναί τρόμου των κατοίκων».

Ο απεσταλμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας περιγράφει: «Παλιρροϊκόν κύμα, ύψους άνω των 10 μέτρων, εσάρωσε χθες το βράδυ όλη την από Αίγιο μέχρι Νέου Ερινεού ακτή. Ειδικότερα επλήγη η περιοχή των Σελιανιτίκων και εις μήκος 10 μιλλίων. Ευθύς μετά παρεύλευσιν δευτερολέπτων, μία τεράστια μάζα ύδατος ύψος 20 περίπου μέτρων ώρμησε και με σφοδρότητα μεγάλη έπληξε την ακτήν παρασύραν παν ότι ευρίσκετο εις πλησίον της θαλάσσης περιοχήν».

Μετά πάροδο ολίγων λεπτών, ηκολούθησε νέο κύμα, μικρότερον εις έκτασιν του προηγούμενου, δια να υποχωρήση μετ΄ολίγον. Παρομοίας εκτάσεως εις έντασιν και καταστροφάς υπήρξεν η εκδήλωσις του παλιρροϊκού κύματος εις Λόγγον και Λαμπίρι. Σκηναί τρόμου και φρίκης επακολούθησαν, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τας οικίας των και όλην την νύκτα ετράπησαν εις φυγήν ανελθόντες εις τα ορεινά χωρία Ζήρεια και Καμάρες».

Την επόμενη ημέρα, 9 Φεβρουαρίου, ο «Νεολόγος» έχει ως κορυφαίο θέμα στην πρώτη σελίδα τα θύματα από τα παλιρροϊκά κύματα, με τίτλο: «Η πρωτοφανής νυκτερινή θεομηνία του υγρού στοιχείου. 3 νεκροί 15 τραυματίαι. Πολλαί οικίαι καταστραφείσαι εκ των παλιρροϊκών κυμάτων».

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, περιγράφονται τα όσα αφηγήθηκαν οι κάτοικοι των Σελιανιτίκων: «Ως αφηγούνται οι κάτοικοι, ο χαλασμός επήλθε περί την 9:30 μ.μ. όταν ηκούσθη βοή προς το μέρος της θαλάσσης. Αι στήλαι ωμοίαζον με καταρράκτας, ενώ παραλλήλως η θάλασσα είχεν υποχωρήσει προς το μέρος της ακτής».

Πριν όμως παρέλθουν δευτερόλεπτα τινά, αι δύο υδάτιναι στήλαι ηνώθησαν και ο τεράστιος καταρράκτης εξεχύθη με αστραπιαία ταχύτητα, επερχόμενος εις αλλεπάλληλα κύματα κατά της ακτής παρασύρων το πάν. Αλλόφρονες οι κάτοικοι εν μέσω θορύβου προσπαθούσαν να σωθούν καθώς η κατάσταση γινόταν ολοένα πιο επικίνδυνη.

Μετά την παρέλευση ολίγων λεπτών, η κόλαση των κυμάτων συνεχίστηκε. Την ίδια ημέρα η «Πελοπόννησος» είχε ως κύριο θέμα στην πρώτη σελίδα τους νεκρούς και τις καταστροφές που προκάλεσαν τα παλιρροϊκά κύματα στην ακτή της Δωρίδας. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Η ακτή της Δωρίδος επλήγη περισσότερον από το παλιρροϊκόν κύμα».

Loading

Play