Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή κρασιού στη Σουηδία, αναδεικνύοντας νέα πρότυπα στην οινοποίηση. Η φράση «Skål» που σημαίνει «εις υγείαν» στη σουηδική γλώσσα, φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο συχνά ηχηρή στη σκανδιναβική χώρα, καθώς η κλιματική αλλαγή επιφέρει αλλαγές στην οινοπαραγωγή. Οι Σουηδοί αρχίζουν να εισέρχονται σε μία από τις πιο φημισμένες βιομηχανίες της Ευρώπης, τη βιομηχανία του κρασιού, καθώς οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Καθώς οι ακραίοι καύσωνες πλήττουν τον μεσογειακό νότο, το κλίμα της βόρειας Ευρώπης γίνεται πιο ευνοϊκό για καλλιέργειες φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών.
Με δεδομένο ότι η Σουηδία βιώνει θερμότερες εποχές, υπολογίζεται ότι μεταξύ 1991 και 2020, τα καλοκαίρια ήταν κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστά σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, προωθώντας την οινοποιία σε περιοχές όπως το νησί Γκότλαντ, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται βόρειο όριο για την οινοποίηση.
Αμπελώνες εμφανίζονται πλέον στη Σουηδία, με τον Αντρέα Γκουέρα και την Έμα Σέρνερ να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της οινοπαραγωγής στο Γκότλαντ. Αν και ο Αντρέα κατάγεται από την Ιταλία, αποφάσισαν να μεταφέρουν την εμπειρία τους στη Σουηδία, επιλέγοντας να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεωργία, κατέληξαν ότι το Γκότλαντ προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση PIWI, η Σουηδία φιλοξενεί πλέον περίπου 200 αμπελώνες που παράγουν συνολικά 300.000 λίτρα οίνου ετησίως. Η πλειοψηφία αυτών των παραγωγών χρησιμοποιεί υβριδικές ποικιλίες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές προκλήσεις. Οι παραγωγοί στην Σουηδία πειραματίζονται με ποικιλίες σταφυλιών και προσαρμόζονται στις σύγχρονες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr