Η συζήτηση κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο», διοργανώθηκε από το δίκτυο Climpact, και επικεντρώθηκε στους τρόπους και τις ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συντόνισε τη συζήτηση αναλύοντας τις συνέπειες των ανθρωπογενών εκπομπών ρύπων για την ανθρώπινη υγεία.
Ο δρ Δημήτριος Μελάς, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ, υποστήριξε την άμεση σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι και τα δύο φαινόμενα προέρχονται από κοινούς παράγοντες. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ατμοσφαιρικοί ρύποι που είναι ταυτόχρονα και αέρια του θερμοκηπίου, όπως το όζον, το οποίο προκαλεί πρόωρους θανάτους και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Η Ελένη Καργάκη, προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, περιέγραψε τις δράσεις της Περιφέρειας για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ανέφερε τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης, βάσει του οποίου εγκαταστάθηκε ένα δίκτυο πέντε σταθμών μέτρησης. Επιπλέον, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Ο Θωμάς Γιωτίτσας, αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού του Δήμου Ιωαννιτών, εστίασε στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας την ανάγκη για εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις. Ανέφερε τις προσπάθειες του δήμου για τη βελτίωση της μετακίνησης, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και την αντικατάσταση των λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα.
Η Χρυσούλα Περδικογιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως λόγω της μικρότερης αναπνευστικής τους ικανότητας. Η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου συμμετέχει σε διεθνή μελέτη, επικεντρωμένη στη μακροχρόνια παρακολούθηση παιδιών, με στόχο την καταγραφή των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους.
Η Δάφνη Παρλιάρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ, τόνισε ότι τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν γνωρίζουν σύνορα, αναφέροντας περιπτώσεις μεταφοράς ρύπων από άλλες περιοχές. Υποστήριξε τη σημασία της εκπαίδευσης της νέας γενιάς σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την απόρριψη μη επιστημονικών θεωριών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ