Η κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου 2024 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα στην περίοδο 2024-2025, η οποία καθορίζει ότι η κυνηγετική περίοδος θα είναι από τις 20 Αυγούστου 2024 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη μεγάλη πλειοψηφία των θηραμάτων).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση καταγράφονται αναλυτικά τα επιτρεπόμενα είδη θηραμάτων, η χρονική διάρκεια και οι ημέρες κυνηγίου, καθώς και ο ανώτατος αριθμός θηραμάτων ανά είδος, που μπορούν να θηρεύσουν οι κυνηγοί σε κάθε ημερήσια έξοδο (ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ*).

Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές για τη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής, προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μια σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

– Καθορίζεται ένα νέο και σημαντικά μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, συνοδευόμενο από σειρά μέτρων για την διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού του είδους.

Το ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν περιορίζεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι σε 36.000 φέτος).

Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού μέσω μίας ενιαίας ψηφιακής βάσης δεδομένων, και θα υπόκεινται σε ποινικές ευθύνες για αυτό. Σκοπός είναι, μετά την συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να διακόπτεται αυτόματα σε όλη τη χώρα.

– Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς συνεχίζεται ο κίνδυνος για σοβαρές ζημιές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ παρατηρούνται ανησυχητικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Στο πλαίσιο αυτό, το όριο κάρπωσης του είδους θα παραμείνει απεριόριστο και την τρέχουσα χρονιά, και παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά προγράμματα ελέγχου, όπως προβλέπεται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

– Για πρώτη φορά από φέτος θα ισχύσει η υποχρεωτική καθημερινή δήλωση από τους κυνηγούς για την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, των πληθυσμιακών τάσεων των οποίων παρακολουθούν τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πτήσεις των ειδών που απαιτούν υποχρεωτική δήλωση περιλαμβάνουν: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

Η διαδικασία της δήλωσης θα πραγματοποιείται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

– Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας τίθενται σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading