Η κυβερνοβία κατά των γυναικών: Μια αυξανόμενη κοινωνική μάστιγα

Η κυβερνοβία κατά των γυναικών: Μια αυξανόμενη κοινωνική μάστιγα

   

   Αν και το φαινόμενο της βίας υπήρχε ανέκαθεν, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία επιτάχυνση της κυβερνοβίας που μπορεί να πάρει τη μορφή της παρενόχλησης βάσει φύλου, διαδικτυακού εκφοβισμού, διαδικτυακής παρακολούθησης. Βάσει ερευνών, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εμφανές στις μικρότερες ηλικίες και σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένο στις γυναίκες. Ως κυβερνοβία ορίζουμε την άσκηση βίας στον κυβερνοχώρο ή γενικά στο διαδίκτυο.

   Σύμφωνα με έρευνα του The Economist, τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί κυβερνοβία και το 85% των γυναικών έχουν γίνει μάρτυρας τουλάχιστον μιας μορφής διαδικτυακής βίας. Αντίστοιχα, κατά το Plan International, o αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί κυβερνοβία ξεπερνάει το 50% αν κοιτάξει κανείς τις νεαρότερες ηλικίες, που τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με φετινή έρευνα του ΚΕΘΙ, 44% των εφήβων έχουν υποστεί παρενόχληση στον κυβερνοχώρο βάσει του φύλου τους.

   Τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι μόνο στατιστικά. Αντανακλούν μια πραγματικότητα που όσες και όσοι τη βιώνουμε την αντιλαμβανόμαστε εντονότερα. Λόγω επαγγελματικής φύσης, βλέπω καθημερινά πόσο άγρια και βάρβαρη μπορεί να γίνει η online ζωή. Το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας – κοινωνικοποιούμαστε, διασκεδάζουμε, ενημερωνόμαστε, βρίσκουμε συντρόφους και εργασία μέσα από αυτό.

   Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πολυδιάστατη και πολύπλοκη.

   Η ActionAid, με παρουσία στα ελληνικά σχολεία εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, υλοποιεί προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, αναδεικνύει το ρόλο των έμφυλων στερεοτύπων στη διαμόρφωση των συνειδήσεων και δημιουργεί τις βάσεις ώστε να δημιουργηθούν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες του αύριο. Τη φετινή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ας είμαστε ειλικρινείς και ας παραδεχτούμε ότι: Είμαστε η γενιά που μεγαλώσαμε με αναλογικά Μέσα και κάπου στην πορεία χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα ηλεκτρονικά, χωρίς να έχουμε πεπατημένη οδό.

   Είμαστε η γενιά που, είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι, μεγαλώνουμε και εκπαιδεύουμε παιδιά που έχουν πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση με το διαδίκτυο και την τεχνολογία από εμάς. Σε αυτή τη μάχη, έχουμε δίπλα μας τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια.

Loading

Play