Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα το 2017 με καταστροφικά αποτελέσματα και τον θάνατο 25 ανθρώπων, ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο αυτό το διάστημα, καθώς εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και αποδόθηκαν ευθύνες για τη ραγδαία εισροή των υδάτων σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες ρεμάτων.Αναπόφευκτα, επανέρχονται και πάλι τα ερωτήματα περί αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, περί ασφάλειας από έντονα φαινόμενα και περί σωστής διαχείρισης των ρεμάτων.
Αφού οι μεγάλες πυρκαγιές στα βουνά γύρω από τη Μάνδρα αποψίλωσαν τεράστιες δασικές εκτάσεις, η ανάγκη για μια καλύτερη θωράκιση της περιοχής καθίσταται επιτακτική.Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Αρμόδιος Δρίκος επισημαίνει ότι ο δήμος αναλαμβάνει δράσεις και έχει ήδη καταρτίσει Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.
«Η περιοχή μας είναι ταλαιπωρημένη. Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθένας το πρόβλημα και τους κινδύνους για την περιοχή και ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τι κάνουμε εμείς ως δήμος», σημειώνει ο κ. Δρίκος. «Όταν στην αρχή της χρονιάς ανέλαβα διοίκηση, ρώτησα τις αρμόδιες υπηρεσίες για το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και διαπίστωσα πως δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο στον δήμο. Το βάλαμε λοιπόν προτεραιότητα και μέσα στο εξάμηνο αποκτήσαμε Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για φωτιές, πλημμύρες, χιόνια και σεισμούς.»
Ο δήμαρχος αναφέρει ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί έξυπνα συστήματα επιτήρησης με drones, ώστε να προληφθούν φωτιές, και επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών της περιοχής. Αξιολογώντας τα έργα θωράκισης που έχουν γίνει από την Περιφέρεια, τονίζει ότι η Μάνδρα οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση, με τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ότι αυτή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ειδικά μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του ’21 και του ’23 στα Γεράνεια όρη και άλλες περιοχές.