Η μέριμνα των δήμων της Αττικής για τις κοινότητες των Ρομά λόγω κορονοϊού

Η μέριμνα των δήμων της Αττικής για τις κοινότητες των Ρομά λόγω κορονοϊού

Μέσα στα γενικότερα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που κινδυνεύουν άμεσα να εκτεθούν στον ιό. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά με 2,25 εκατ. ευρώ 98 δήμους της χώρας για τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά. Οι δήμοι της Αττικής, που έχουν κοινότητες Ρομά, έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ώστε να υπάρξει μέριμνα και προστασία. 
Ένας καταυλισμός βρίσκεται στο Νομισματοκοπείο. Πρόκειται για περίπου 250 άτομα και ο δήμος Χαλανδρίου έσπευσε έγκαιρα για να τους ενημερώσει γύρω από τους κινδύνους, αλλά και για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να καθαρίσει και να απολυμάνει την περιοχή και παράλληλα να φροντίσει για την παροχή κάποιων αναγκαίων τροφίμων και φαρμάκων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τη διανομή χλωριούχων απορρυπαντικών και προστατευτικών γαντιών. 
Υπεύθυνη για όλη αυτή τη δραστηριότητα έχει αναλάβει η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Έλενα Χριστούλη, η οποία τους επισκέπτεται συνεχώς με το συνεργείο του δήμου και ήδη έχει προβεί σε καθαρισμούς και απολυμάνσεις, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μια προσπάθεια κατεδάφισης όλων των κενών παραγκών του καταυλισμού, μετά την ένταξη ορισμένων οικογενειών σε σπίτια, καθώς και απομάκρυνσης των μπαζών και των υπολοίπων υλικών που υπάρχουν εκεί. 
Μέσα στον καταυλισμό οργανώθηκαν ομάδες αλληλεγγύης, που εκ περιτροπής θα μετακινούνται εκτός καταυλισμού, ώστε να φροντίσουν για τα αναγκαία τρόφιμα, ενώ έχει γίνει ειδική ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να στέλνουν το SMS, ώστε να εξασφαλίζουν νόμιμα την άδεια περιορισμένης κυκλοφορίας, καθώς οι περισσότεροι δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. 
«Οι συνάνθρωποί μας αυτοί, είναι συνεργάσιμοι γιατί είναι φοβισμένοι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστούλη και συνεχίζει: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένες, ανυπεράσπιστες και περιθωριοποιημένες οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η προστασία του καθενός από εμάς, είναι προστασία του συνόλου». 
Και καταλήγοντας προσθέτει: «Το εξηγήσαμε και στους ίδιους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλους. Επομένως μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε και άνθρωποι». 
Ακόμη, για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ούτε τα αναγκαία τρόφιμα, υπάρχει η σκέψη για διανομή συσσιτίου, αλλά και να προσφέρει ο δήμος πάνες, επειδή μέσα στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά νεογέννητα μωρά. Ο γενικότερος στόχος είναι να ενταχθούν όλοι οι Ρομά του Χαλανδρίου σε σπίτια, ώστε να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους τα οικόπεδα όπου βρίσκεται ο συγκεκριμένος καταυλισμός. Το προηγούμενο διάστημα με ενέργειες και πόρους της δημοτικής Αρχής, κατέστη εφικτή η απομάκρυνση συνολικά 17 οικογενειών Ρομά (81 άτομα) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, καθώς και 5 οικογενειών (24 άτομα) από την περιοχή του Πατήματος. Επιπλέον τρεις οικογένειες (17 άτομα) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης, όμως αναβλήθηκε προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  
Καταυλισμοί υπάρχουν και σε τρεις περιοχές του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας. Και εκεί από την πρώτη στιγμή η δημοτική Αρχή προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την ενημέρωση και την προστασία τους. «Έχω εκπλαγεί ευχάριστα με το πόσο συνεργάσιμοι είναι και πόσο πολύ έχουν πειθαρχήσει στα έκτακτα μέτρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Μαριέττα Λεοντάρη και εξηγεί: «Είναι λογικό να είναι λίγο φοβισμένοι. Όμως ο δήμος στέκεται δίπλα τους από την πρώτη στιγμή αυτής της υγειονομικής κρίσης και αυτό σίγουρα είναι καθησυχαστικό για τους ίδιους. Υπάρχουν οι διαμεσολαβητές μας, που τους ενημερώνουν διαρκώς και τους δίνουν όλες τις οδηγίες. Μας γνωρίζουν ως δημοτική υπηρεσία και τους γνωρίζουμε, αφού έχει γίνει καταγραφή. Είμαστε όλα αυτά τα χρόνια σε επαφή κι έτσι τώρα συνεργαζόμαστε πολύ καλά κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες». 
Ως προς τις ενέργειες που έχουν γίνει, η κ. Λεοντάρη τονίζει: «Έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή απολυμάνσεις για την προστασία τους, τους παρέχουμε απολυμαντικά και οδηγίες για τις συνθήκες υγιεινής τους. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο πηγαίνουμε τρόφιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Γνωρίζουμε ποιοι έχουν ανάγκη, αφού υπάρχει η καταγραφή. Και το Κοινωνικό Φαρμακείο μεριμνά για όσους χρειάζονται φάρμακα, αλλά και για τα παιδιά. Ακόμη, στη διάθεσή τους υπάρχουν πέρα από τους διαμεσολαβητές μας, παθολόγος, κοινωνική λειτουργός, αλλά και παιδαγωγός. Τα πιο μικρά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο μας. Υπάρχει ολόκληρη υποστηρικτική ομάδα του δήμου γύρω από αυτούς τους συνανθρώπους μας». 
Και καταλήγει: «Έχουν αποδεχθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς τού κορονοϊού και ανταποκρίνονται θετικά. Βέβαια, μπορεί να υπάρξει και αυτός που θα τα παραβεί, όμως αποτελεί την εξαίρεση και στον βαθμό εκείνο που ο οποιοσδήποτε ανεύθυνος και οπουδήποτε δρα με αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς, μέσα στην κοινωνία μας υπάρχουν και οι ανεύθυνοι». 
Και ο δήμος Αχαρνών συντονίζει ανάλογα τις ενέργειές του, ωστόσο η πλειοψηφία των Ρομά έχει ενταχθεί μέσα στον ιστό της πόλης, όπως και στον δήμιο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, όπου δεν υπάρχουν πλέον καταυλισμοί. Τέλος, και στον δήμο Ιλίου δεν υπάρχουν πια καταυλισμοί και η κοινότητα των Ρομά επίσης έχει ενταχθεί πλήρως μέσα στην πόλη. Όσοι έχουν ανάγκη, έχουν πιστοποιηθεί από την υπηρεσία του δήμου, όπως ακριβώς και όλοι οι δημότες που χρειάζονται ειδική φροντίδα και έχουν ανάγκη για τρόφιμα και φάρμακα και έτσι τα λαμβάνουν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο.
 
Δημ. Βασιλόπουλος 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play