Η Νέα Επίδαυρος αντικείμενο μελέτης φοιτητών του ΕΜΠ για την «Ένταξη Σύγχρονου Δημόσιου Κτηρίου σε Παραδοσιακό Περιβάλλον»

Η Ένταξη Σύγχρονου Δημόσιου Κτηρίου σε Παραδοσιακό Περιβάλλον, είναι το αντικείμενο της εργασίας – μελέτης που κλήθηκαν να εκπονήσουν φοιτητές της σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως τόπο για τη μελέτη αυτή, επιλέχθηκε η Νέα Επίδαυρος και παρουσιάστηκε στο παραδοσιακό κτήριο που στεγάζεται το Μουσείο της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης του Ελληνικού Κράτους, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

propoli

Όπως εξήγησε η διδάσκουσα του ΕΜΠ Ρίβα Λάββα, που έκανε την παρουσίαση, για την εργασία-μελέτη ασχολήθηκαν περίπου 30 φοιτητές και χαρακτήρισε τη Νέα Επίδαυρο ως πραγματικό διαμάντι και μοναδικό τόπο με σπουδαία αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά.

Οι φοιτητές ήρθαν στη Νέα Επίδαυρο και επί ένα εξάμηνο, «όργωσαν» το χωριό μελέτησαν όλες τις πτυχές του, από αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και κοινωνικής απόψεως, μίλησαν με τους κατοίκους, ενημερώθηκαν για τα ήθη και τα έθιμα, εξέτασαν τη δομή και την αισθητική των κτηρίων, επισκέφθηκαν το βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στη βορινή πλευρά του χωριού, αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στο τέλος έκαναν προτάσεις, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένες με την παράδοση, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία και την αισθητική του τόπου για την κατασκευή σύγχρονων κτηρίων, σε οικόπεδο του δήμου που βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο του χωριού με πανοραμική θέα. Οι προτάσεις αφορούν διάφορες δραστηριότητες, όπως επαγγελματική κατάρτιση εφήβων σε παραδοσιακά επαγγέλματα της Νέας Επιδαύρου, διατήρησης παραδοσιακών τεχνών, ψυχικής θεραπείας, εκτόνωσης θυμού και άγχους και άλλα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading