Ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο οποίο έχουν ήδη προσκληθεί να συμμετάσχουν 50 εταιρείες, προκειμένου να βοηθηθούν και να αναπτυχθούν βασιζόμενες στις αρχές της αειφορίας και με γνώμονα την κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόκειται για ένα εθελοντικό, εκπαιδευτικό και συνεργατικό πρόγραμμα που αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, και προάγει την αρχή της αυτορρύθμισης του κλάδου.
Το METRON Sustainable Tourism είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που απευθύνεται σε πέντε τουριστικούς κλάδους: καταλύματα, εναέριες μεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, χερσαίες μεταφορές και τουριστικά γραφεία. Η πρωτοβουλία θα έχει ετήσιο χαρακτήρα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να συμβαδίζουν τόσο με τις εκάστοτε νομοθεσίες όσο και με τις επιταγές της κοινωνίας.
Σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, ο ΣΕΤΕ διαμόρφωσε τη μεθοδολογία και τα απαραίτητα εργαλεία, στοχεύοντας στις επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα. Μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα αυτοαξιολόγησης, το Advisory Board (Think Tank) που θα καθορίζει τη στρατηγική, καθώς και το Steering Committee που θα μεθοδεύει τα τεχνικά εργαλεία.
Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται βάσει πέντε δεικτών: Κατανάλωση ενέργειας, κατανάλωση νερού, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, εργασιακά θέματα και κοινωνικά θέματα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, τονίζει τη σημασία της βιώσιμης πολιτικής στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική μας βασίζεται στην τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό, με μέτρο, με κανόνες».
Η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αγάπη Σμπώκου, προσθέτει ότι «ο ΣΕΤΕ οραματικά, με σοβαρότητα απέναντι στο μέλλον του χώρου, και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, παίρνει σήμερα το νήμα και δίνει με την πρωτοβουλία METRON τα εφόδια και το πλαίσιο για την αειφορία του κλάδου».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για ένα στατικό σύστημα καταγραφής, αλλά ένα δυναμικό σχήμα που αξιολογεί και συνεχώς εξελίσσεται».