Την πρωτοβουλία του Ιταλού ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι για την συμβολική στήριξη του αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, υλοποίησε η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας ένα “κόκκινο παγκάκι” σε ειδική εκδήλωση στους κήπους της, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Την εξαιρετικής σημασίας κίνηση αυτή χαιρέτισε και η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.
Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Πάολο Κούκουλι και η σύζυγός του Οριάνα, υποδέχθηκαν μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, οργανώσεων για την προστασία των ευάλωτων γυναικών, καθώς και την τάξη του Ιταλικού Σχολείου στην Αθήνα, που συμμετείχαν στην τελετή αποκάλυψης του συμβολικού αυτού παγκακιού. Το παγκάκι είναι δωρεά της εταιρείας Unopiu, η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία.
Στο μήνυμά του, ο Ιταλός πρέσβης τόνισε ότι “η πρωτοβουλία που εγκαινίασε ο κ. Ταγιάνι στοχεύει να υπενθυμίσει σε όλους μας την συλλογική ευθύνη και προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να ξεριζωθεί αυτή η μάστιγα”, την οποία χαρακτήρισε προσβολή για το ανθρώπινο γένος και πληγή για την αειφόρο ανάπτυξη και των δύο χωρών, καθώς οι γυναίκες και οι νέοι παίζουν ζωτικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξή μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κούκουλι αναφέρθηκε στα επίσημα διεθνή στοιχεία, τα οποία είναι αποκαρδιωτικά: πάνω από 85.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους την περσινή χρονιά, δηλαδή μια κάθε 10 λεπτά. Αυτό καθιστά, όπως τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G7, την καταπολέμηση αυτής της “μάστιγας” ανώτατη προτεραιότητα.
Η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του “κόκκινου παγκανιού” σε κάθε ιταλική πρεσβεία μετατρέπεται σε ένα εμβληματικό τοπόσημο, που υπενθυμίζει τη διαρκή προσωπική και κοινωνική ευθύνη μας να μην λησμονήσουμε το καθήκον μας.
Η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία μας υπενθυμίζει τη συλλογική ευθύνη μας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου καμία γυναίκα δεν θα ζει με φόβο. Η εγκατάσταση αυτού του παγκακίου αναδεικνύει την ευθύνη μας, καθώς κάθε περίπτωση κακοποίησης δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά αντανακλά ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο.
Το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει μια σειρά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, παρέχοντας 44 ασφαλή καταφύγια και συνδρομή σε συμβουλευτικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ευχή να εκλείψει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, επισημαίνοντας την ανάγκη δραστηριοποίησης τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και της κοινωνίας των πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ