Η ψηφιοποίηση του ελληνικού ναυτολογίου: Μια νέα εποχή για τη ναυτιλία μέχρι το 2026

Η ψηφιοποίηση του ελληνικού ναυτολογίου: Μια νέα εποχή για τη ναυτιλία μέχρι το 2026

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρείες, αποτελεί πλέον η ψηφιοποίηση του ελληνικού ναυτολογίου, που θα πάρει σάρκα και οστά έως το τέλος του 2025, αρχές 2026.

Η ψηφιοποίηση του ναυτολογίου θα βοηθήσει πολλαπλά τους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΝΑΤ αλλά και τις εκκαθαρίσεις που φτάνουν σήμερα έως τα 6 με 10 χρόνια.

Η διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα για το ναυτολόγιο είναι εξαιρετικά επίπονη και η ψηφιακή λειτουργία του ναυτολογίου θα προσφέρει στον Έλληνα ναυτικό κέρδος χρόνου και υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα θα αποφεύγεται η γραφειοκρατία για τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους εργαζόμενους στα πλοία. Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι επίσης η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Το έργο, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, περιλαμβάνει την έκδοση και άνοιγμα ναυτολογίου, ηλεκτρονικές εγγραφές και μεταβολές, καταχώρηση πληρώματος, προσλήψεις και απολύσεις, επέκταση θυρίδων, κλείσιμο ναυτολογίου και παρακολούθηση εγγραφών απόπλου και κατάπλου.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά από την ΕΚΟ ναυτιλίας της ΝΔ, παρουσιάστηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις για τη ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας ανέφερε ότι το έργο υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ έχει εξασφαλιστεί και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο θα είναι διαθέσιμο για τους ναυτικούς και τις εταιρείες μέχρι το τέλος του 2025, αρχές 2026.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την έναρξη του διαγωνισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή θα είναι ωφέλιμη για όλους.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος τονίζει ότι με την εφαρμογή του ψηφιακού ναυτολογίου θα μηδενιστούν οι χρόνοι και θα αποφευχθεί η γραφειοκρατία, παρέχοντας στους Έλληνες ναυτικούς άμεση και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση.

Η ολοκλήρωση του ψηφιακού ναυτολογίου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ναυτικών και την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος.

Loading