Η υπογεννητικότητα αποτελεί σύγχρονη απειλή, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη, και σε αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, που περιλαμβάνει τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας, εξετάζοντας την Αντιμυλλέριο Ορμόνη (AMH) για γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών καθώς και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής έχει αναδείξει τη σημασία της δωρεάν μέτρησης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης, εστιάζοντας στη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία είναι αρκετά αξιόπιστη για την εκτίμηση του αποθέματος ωαρίων. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε ότι η Αντιμυλλέριος Ορμόνη είναι μια αξιόπιστη εξέταση που πρέπει να αποζημιώνεται, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γυναίκες.
Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η επιτυχία τους εξαρτάται από το υπάρχον απόθεμα ωαρίων. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων προγραμματίζει δράσεις ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.
Η δωρεάν έρευνα γονιμότητας στην Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και στην Αυστραλία, με τις ελληνικές αρχές να συζητούν τη δυνατότητα εφαρμογής παρόμοιων προγραμμάτων.
Η ενημέρωση των νεαρών γυναικών σχετικά με τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητας είναι κομβικής σημασίας, καθώς η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις και απαιτεί εθνική στρατηγική για την αντιμετώπισή της.