Η Σουηδία αναλαμβάνει τη δέσμευση για ασφαλή αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων

Η Σουηδία αναλαμβάνει τη δέσμευση για ασφαλή αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων

Η Σουηδία σχεδιάζει μόνιμη γεωλογική αποθήκη για πυρηνικά απόβλητα, που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια για 100.000 χρόνια. Η Σουηδία αποκτά το καθεστώς της δεύτερης χώρας στον κόσμο που θα υλοποιήσει μια μόνιμη αποθήκη για τα πυρηνικά απόβλητα, μια κολοσσιαία υπόγεια εγκατάσταση σχεδιασμένη για να παραμείνει ασφαλής για 100.000 χρόνια. Η ασφαλής αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων που παραμένουν επικίνδυνα για χιλιετίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πυρηνική βιομηχανία, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950. Η μόνη άλλη χώρα με παρόμοιο σχέδιο είναι η Φινλανδία, η οποία είναι έτοιμη να δεχθεί απορρίμματα και από άλλες χώρες.

Σημαντική είναι η δήλωση της υπουργού Κλίματος και Περιβάλλοντος, Ρομίνα Πουρμοχτάρι, η οποία τόνισε ότι η έναρξη κατασκευής μόνιμης αποθήκης έχει τεράστια σημασία για τη Σουηδία και τη διαδικασία της κλιματικής μετάβασης. Στην περιοχή Φόρσμαρκ, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, θα κατασκευαστούν σήραγγες συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων, θαμμένες κάτω από 500 μέτρα βράχου ηλικίας 1,9 δισεκατομμυρίων ετών.

Η μόνιμη γεωλογική αποθήκη σχεδιάζεται να φιλοξενήσει 12.000 τόνους εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων, τα οποία θα αποθηκευτούν σε χάλκινα κάνιστρα. Οι πρώτες παρτίδες αναμένονται στα τέλη της δεκαετίας του 2030, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης να προγραμματίζεται για το 2080. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων λόγω προσφυγών για πρόσθετους ελέγχους ασφάλειας από τη μη κυβερνητική οργάνωση MKG.

Η διαδικασία μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τη διαβρωτική φθορά των χάλκινων κάνιστρων, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα υπόγεια ύδατα. Όπως επισημαίνει η Λίντα Μπίρκενταλ της MKG, «έχουμε το περιθώριο να περιμένουμε δέκα χρόνια πριν λάβουμε αποφάσεις, δεδομένου ότι πρέπει να παραμείνει ασφαλές για 100.000 χρόνια». Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης, που ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα καλυφθεί από την πυρηνική βιομηχανία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play