Στο τρίπτυχο λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση σε όσες εκδηλωθούν και ολιστική προσέγγιση στις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών συμπυκνώνεται η στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά την 1η Μαΐου. Το επιχειρησιακό δόγμα που εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά θα αποτελέσει οδηγό και για φέτος, με την ταχεία απόκριση στο πεδίο να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αριθμούν περισσότερους από 18.000 (15.500 μόνιμους, 2.500 εποχικούς) πυροσβέστες. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από ποτέ και αυξημένος κατά 20% από το 2023. Στις δυνάμεις περιλαμβάνονται και οι μονάδες των δασοκομάντος, οι οποίες απαρτίζονται από 1.600 άτομα, ενώ πλέον οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα φτάσουν τις 20.
Αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των εθελοντών, καθώς οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος θα φτάσουν τους 4.912, ενώ οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ανέρχονται σε 5.700 από 295 οργανώσεις.
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα φέτος, συνολικά υπολογίζονται 80-85, εκ των οποίων τα 49 ενοικιαζόμενα.
Ο στόλος των οχημάτων θα αγγίξει περίπου τα 3.700, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο αριθμός των drones, καθώς συνολικά 82 θα βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας για εναέρια επιτήρηση.
Το σύστημα των ΣμηΕΑ αναμένεται να επεκταθεί σε νέες περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται πως κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο αναπτύχθηκε σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και ο Έβρος.
Κομβικής σημασίας για την πρόληψη θα είναι οι καθαρισμοί των οικοπέδων, των οποίων η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Τέλος, έμφαση θα δοθεί στη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τη Δασική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ