Η στρατηγική του ΔΑΠΕΕΠ για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Η στρατηγική του ΔΑΠΕΕΠ για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Ως διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ), παρακολουθώ καθημερινά τη δυναμική εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα. Η τελευταία πενταετία υπήρξε κομβική, καθώς η επιτυχής συνολική διαχείριση του ΔΑΠΕΕΠ άλλαξε ριζικά την προσέγγιση μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Εδώ και χρόνια, η χώρα μας υπήρξε μάρτυρας μιας περιόδου επενδυτικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά.

Μέσω μιας πελατοκεντρικής αντίληψης, η οποία θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Η νέα μας στρατηγική επικεντρώνεται στην οικονομική εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ, στην ψηφιακή αναβάθμιση και στην εξωστρέφεια. Αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δώσουμε τη θετική ώθηση που χρειαζόταν ο τομέας.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκαναν τη διαφορά. Η αυτοτιμολόγηση και η διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας, αποδεικνύοντας ότι και οι δημόσιοι φορείς μπορούν να λειτουργούν με τρόπο που ευνοεί το σύγχρονο επιχειρείν.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν περιορίζεται μόνο στη σωστή οικονομική διαχείριση. Απαιτεί και τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθούν τις νέες επενδύσεις. Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, σχεδιασμένο για το παλιό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Οι γραμμές μεταφοράς και οι υποδομές πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να εγκαταστήσουμε νέες μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Χρειαζόμαστε και μονάδες αποθήκευσης που θα ρυθμίζουν τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αυτό είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Η ευρωστία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) είναι επίσης θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης. Ο ΕΛΑΠΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί με μηχανισμούς αυτοάμυνας και αυτοδιόρθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της πράσινης παραγωγής.

Η ανάγκη για ένα νέο Εθνικό Λογαριασμό Ενέργειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η μετεξέλιξή του ΕΛΑΠΕ σε ένα Εθνικό Λογαριασμό που θα ενσωματώνει όλα τα ενεργειακά μεγέθη είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Η απανθρακοποίηση είναι μια διαδικασία χωρίς πισωγυρίσματα και χρειάζεται τη στήριξη ενός ισχυρού λογαριασμού που θα χρηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια καθαρότερη ενέργεια.

Με αφορμή την συμμετοχή μου στο Regional Growth Conference που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, θα ήθελα να αναφερθώ και στον πολύ σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία κατά την γνώμη μου κατέχει κεντρική θέση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Με τον πλούτο των φυσικών πόρων, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, η περιοχή προσφέρεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Loading