Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη ευημερία

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη ευημερία

Στον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην ανθρώπινη ευημερία αναφέρθηκε ο εταίρος της Ernst and Young (EY), καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης στο διεθνές συνέδριο «HEARTH Summit 2024» με κεντρική θεματολογία τη σημασία της ευημερίας και της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ο κ. Ταραντίλης παρουσίασε τις εφαρμογές της ΤΝ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, επισημαίνοντας τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών και τη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων για κάθε ασθενή.

Μετά την επισήμανση της ανάγκης για ένα σαφές ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει τον απόλυτο σεβασμό του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων, ο κ. Ταραντίλης κινήθηκε στη συζήτηση για τις τρέχουσες δυνατότητες της ΤΝ να μπορεί να αναλύει τεράστιους όγκους ψηφιακών ιατρικών δεδομένων, όπως ιατρικές απεικονίσεις και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτή η ανάλυση επιτρέπει στην ΤΝ τον προσδιορισμό προτύπων που σχετίζονται με ασθένειες, διευκολύνοντας έτσι την έγκαιρη ανίχνευσή τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η ΤΝ φέρνει επανάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία, εντάσσοντας τους μαθητές στην εξατομικευμένη εκπαίδευση και διασφαλίζοντας καθολική πρόσβαση σε εκπαιδευτικές πηγές με έγκαιρο και στοχευμένο τρόπο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στα συστήματα διδασκαλίας με ΤΝ, ένας ψηφιακός βοηθός έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους μαθητές με κατανοητό τρόπο, διευκολύνοντας την πλοήγηση στο περιεχόμενο και προωθώντας την ενεργητική μάθηση.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι παρά τα αδιαμφισβήτητη οφέλη της ΤΝ, είναι αναγκαίο τα κράτη να εργαστούν συνεργατικά για τη δημιουργία ενός υπεύθυνου περιβάλλοντος χρήσης της τεχνολογίας. Η προώθηση διπλωματικών διαλόγων και συνεργασιών για τη ρύθμιση και τη χρήση της ΤΝ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χώρες.

Loading