Ανακαλύψτε πώς οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την τεχνητή νοημοσύνη και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναδύεται ως μια επαναστατική δύναμη στην κοινωνία μας. Πριν ολοκληρωθεί το 2024, η ελληνική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει σημαντικά βήματα για την προώθηση του εγχώριου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης, με τη χώρα να ανακοινώνει τη φιλοξενία ενός από τα επτά νέα AI Factories που θα δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης το στρατηγικό της σχέδιο με τίτλο Blueprint for Greece’s AI Transformation, που προσδιορίζει τις προτεραιότητες και τις δράσεις για την ενσωμάτωσή της στην οικονομία και την κοινωνία.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron σε συνεργασία με την AboutPeople εξετάζει τον τρόπο που οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται την ΤΝ και την στάση τους απέναντι στις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προκύπτουν. Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης σε κρίσιμες παραμέτρους που επηρεάζουν την εφαρμογή και επιτυχία δημόσιων πολιτικών που αφορούν την ΤΝ.
Τα κύρια ευρήματα περιλαμβάνουν:
1. Διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Υψηλό επίπεδο διάδοσης των εφαρμογών ΤΝ, με το 94.1% να έχει τουλάχιστον ακούσει γι’ αυτές και μόνο το 5.9% να μην γνωρίζει τίποτα.
2. Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Συχνές χρήσεις περιλαμβάνουν την αναζήτηση πληροφοριών (60.3%) και την ψυχαγωγία (25.1%).
3. Αισιοδοξία και Απαισιοδοξία: Οι Έλληνες παρουσιάζουν μια διχασμένη άποψη, με το 37.1% να είναι απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της ΤΝ.
4. Ανησυχίες για την ΤΝ: Σημαντικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία (63.8%) και την απώλεια θέσεων εργασίας (58%).
5. Νομοθετικές Προτεραιότητες: Υπάρχει έντονη ζήτηση για διαφάνεια και ισχυρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της ΤΝ.
6. Καθημερινές Εφαρμογές ΤΝ: Η αναγνώριση προσώπου στα σύνορα θεωρείται χρήσιμη από το 72.1% των ερωτηθέντων.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη προς την ΤΝ παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη. Αν οι κανονισμοί της ΕΕ συμβάλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης στους πολίτες, τότε η ρυθμιστική προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την επιτυχία της ΤΝ, σύμφωνα με τον Toon Van Overbeke, ερευνητή στο European Institute του LSE.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Χρήστο Παπαγιάννη, Διευθυντή του Eteron και υποψήφιο Διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη συμμετοχή 1.102 ατόμων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr