Η Θεσσαλονίκη ως ηγέτιδα στη γαστρονομία της ελληνικής κουζίνας

Η Θεσσαλονίκη ως ηγέτιδα στη γαστρονομία της ελληνικής κουζίνας

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία έχει τη δυνατότητα να είναι πρωτεύουσα του ποιοτικού φαγητού στην Ελλάδα. Αυτό στηρίζεται στην εξής παραδοχή: Έχει μία κουζίνα, η οποία είναι πάρα πολύ πλούσια και είναι μία σύνθεση της σεφαραδίτικης εβραϊκής, της ποντιακής, της πολίτικης, της κουζίνας του Αγίου Όρους, έχει επιρροές από τη σλάβικη κουζίνα, από την κουζίνα των Βλάχων, των Σαρακατσαναίων. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μολυνθεί ακόμη πολύ από την παγκοσμιοποίηση, επιτρέποντας να διατηρηθούν στοιχεία που υποστηρίζουν την ελληνική κουζίνα. Η γιορτή της ελληνικής κουζίνας, τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2024, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη.

Εστιατόρια και ταβέρνες από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο θα βραβευθούν για την προσφορά τους όχι μόνο στην ελληνική γαστρονομία, αλλά και επειδή εξακολουθούν να εμμένουν σε γεύσεις από την παράδοση.

Ο κ. Κούκης, πρόεδρος της επιτροπής απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2024, ανέφερε ότι η απόφασή του να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στο πεδίο αυτό ελήφθη όταν διαπίστωσε ότι το σήμα Θεσσαλονίκη, Πόλη της Γαστρονομίας δεν είχε λάβει την πρέπουσα προσοχή.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Κούκης τόνισε ότι μόνο εκεί απονέμονται βραβεία ελληνικής κουζίνας.

Ο ιδρυτής του Flag in Life εξήγησε τη διαδικασία επιλογής των εστιατορίων, τονίζοντας ότι συνεργάζεται με ειδικούς που συλλέγουν πληροφορίες από όλη την Ελλάδα με στόχο την αναγνώριση των καλύτερων προορισμών γεύσης.

Η επιλογή των βραβευθέντων στηρίζεται σε γευστικά χαρακτηριστικά και ποιότητα πρώτης ύλης, με σκοπό να αναδείξουν πιάτα που ανασύρουν μνήμες από την ελληνική κουζίνα.

Ο κ. Κούκης υπογράμμισε ότι τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής και σύγχρονης κουζίνας κατά την κρίση του δεν ξεπερνούν τα 30.

Τα FLAG Awards αντανακλούν την αριστεία στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την αναγνώριση των σεφ, καθώς και τη συνεισφορά των εστιατορίων στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία.

Οι έρευνες που έχει διενεργήσει ο Ισπανικός Οργανισμός για το 2021 δείχνουν ότι το 25% των τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία επιλέγουν τη χώρα κυρίως για το φαγητό.

Loading

Play