Η υποκρισία και ο εμπαιγμός του υπουργείου παιδείας στο νέο νομοσχέδιο του ΔΟΑΤΑΠ

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός του υπουργείου παιδείας στο νέο νομοσχέδιο του ΔΟΑΤΑΠ

Πολλοί ήταν οι απόφοιτοι αλλοδαπών πανεπιστημίων μέσω κοινοχρησίας κολεγίων που πίστεψαν στο καλόπιστο έργο της κυβέρνησης με την υπουργό να έρχεται να τους διαψεύσει. Η δήλωση που έκανε το γραφείο της υπουργού Ν. Κεραμέως έρχεται αντίθετη με την κοινή λογική και με το ίδιο το νομοσχέδιο μετέπειτα.

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτιάδης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του esos.gr το υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων σχεδιάζει νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Με κύριο άξονα την αυτόματη αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών και την παραπομπή των ενδιαφερομένων στον ΔΟΑΤΑΠ μόνο αν το πτυχίο ή το πανεπιστήμιο τους δεν θα υπάρχει στην λίστα.

Πολλοί ήταν οι απόφοιτοι αλλοδαπών πανεπιστημίων μέσω κοινοχρησίας κολεγίων που πίστεψαν στο καλόπιστο έργο της κυβέρνησης με την υπουργό να έρχεται να τους διαψεύσει. Η δήλωση που έκανε το γραφείο της υπουργού Ν. Κεραμέως έρχεται αντίθετη με την κοινή λογική και με το ίδιο το νομοσχέδιο μετέπειτα.

Η δήλωση της υπουργού ήταν ότι «επειδή τα πτυχία εξωτερικού είναι ακριβώς τα ίδια, είτε οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο αποκλεισμός των πτυχιούχων των Κολεγίων, θα γίνει υποχρεώνοντας τα ελληνικά Πανεπιστήμια να ζητούν από τα ξένα βεβαίωση για τη χώρα ολοκλήρωσης των σπουδών των συγκεκριμένων πτυχιούχων».

Η υπουργός όχι μόνο προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού αλλά άμεσα προσβάλλει τους φοιτητές και τους απόφοιτους που επέλεξαν να μείνουν στην χώρα τους για να σπουδάσουν μέσω κοινοπραξίας αλλοδαπού πανεπιστημίου και κολεγίου. Επιπρόσθετα προσβάλλει και τις οικογένειες τους που με κόπο σπούδασαν τα παιδιά τους.. Τα παιδιά αυτά που δεν έγιναν μέρος του brain drain και έμειναν στην χώρα τους να συνεισφέρουν σε αυτήν, επιστημονικά και οινονομικά.

 Βασική ερώτηση είναι γιατί η υπουργός κυνικά θέλει να αποκλείσει τους αποφοίτους των κολεγίων από τα ακαδημαϊκά δικαιώματά τους, από την στιγμή που, η ίδια ομολογεί ότι οι σπουδές είναι ίδιες; Φοβάται την αντίδραση της αντιπολίτευσης ή αυτές οι παράλογες “ασφαλιστικές δικλίδες” είναι εντολές εχόντων συμφέροντα για την διασφάλιση του μονοπωλίου στον χώρο των μεταπτυχιακών;

Όποια και να είναι η απάντηση έρχεται αντίθετη τόσο με την λογική όσο και με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ακαδημαϊκή κινητικότητα.

Παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζονται με τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με τους φοιτητές του φοίτησαν εντός του campus του πανεπιστημίου.

Για άλλη μια φόρα η χώρα μας εγκλωβίζει τους νέους της και τους ωθεί σε τρίτες χώρες για να συνεχίσουν το ακαδημαϊκό τους έργο όπου τους δέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Πόσο ειρωνικό είναι να σε αναγνωρίζουν όλες οι χώρες του κόσμου ακόμα και αυτές που είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλα όχι η ίδια σου η πατρίδα;

Μέσα στην σύγχυση του, το υπουργείο προκειμένου να αποκλείσει τους αποφοίτους κολεγίων, στο ίδιο νομοσχέδιο προσθέτει την ρύθμιση για «απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και Ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄ και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών».

Για άλλη μια φορά το επικείμενο νομοσχέδιο αυτοαναιρείται αφήνοντας άναυδους τους ενδιαφερόμενους για τις προθέσεις της κυρίας Ν. Κεραμέως.

Ολοκληρώνει το κρεσέντο ακαδημαϊκής υποκρισίας το υπουργείο δίνοντας διάταξη για την δημιουργία παραρτημάτων Ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό.

Δηλαδή τα βρετανικά και τα ευρωπαϊκά παραρτήματα δεν τα αναγνωρίζει το Ελληνικό κράτος, αλλά η υπουργός θέλει να κάνει ακριβώς το ίδιο σε ξένα κράτη. Διερωτόμαστε αν η Ελλάδα έχει την απαίτηση τα ξένα αυτά κράτη να αναγνωρίσουν τα τοπικά Ελληνικά παραρτήματα ακαδημαϊκά.

Φυσικά το Ελληνικό κράτος πάντως θα τα αναγνωρίζει αυτόματα, αντίθετα με αυτά των αλλοδαπών πανεπιστημίων φυσικά.

Δείτε επίσης: Συνάντηση του βουλευτή Απ. Πάνα με το προεδρείο Σωφρονιστικών υπαλλήλων Φυλακών Κασσάνδρας

Loading

Play