Ηλ. Μόσιαλος: Προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» – Είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος

Ηλ. Μόσιαλος: Προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» – Είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής, η οποία αυτήν την στιγμή κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Την προειδοποίηση αυτή κάνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα», «δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί, είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει σε πίνακα μια σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί.

Όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού στην Κίνα (με R0 2,4-2,6) και εκείνο που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη (το R0 είχε υπολογιστεί στο 3), η βρετανική παραλλαγή ‘Αλφα έχει R0 από 4 έως 5, ενώ η ινδική παραλλαγή «Δέλτα» φαίνεται να αντιστοιχεί σε R0 μεταξύ 5 και 8, δηλαδή κάθε άνθρωπος που μολύνεται, μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε πέντε έως οκτώ άτομα.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Τα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ την Τρίτη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play