Ημερίδα ΕΒΗΕ: Το όραμα της νέας γενιάς για την ηλιακή ενέργεια και οι προοπτικές ανάπτυξης

Ημερίδα ΕΒΗΕ: Το όραμα της νέας γενιάς για την ηλιακή ενέργεια και οι προοπτικές ανάπτυξης

Στο πλαίσιο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) για την Ηλιακή Ενέργεια, ο ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Μανιάτης παρουσίασε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να έχει ο κλάδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ευρώπη είναι εγκατεστημένα 11.000.000 ηλιακά συστήματα, σε αντιπαράθεση με εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια, το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Αντίστοιχα στην Ελλάδα έχουμε 7.000.000 κατοικίες ενώ οι εγκατεστημένες μονάδες είναι 1.500.000. Υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης. Η κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται τυχερή για την παρουσία της κυρίας Σδούκου στα κυβερνητικά έδρανα, καθώς είναι πολύ ικανή στον τομέα της.

Αναφερόμενος στην εγκατεστημένη ισχύ μέσω ηλιακών συλλεκτών, ανέφερε ότι η Solar Europe έχει 41GW συνολική παραγωγή στην Ευρώπη και σε 5-6 χρόνια πρέπει να τριπλασιαστούν οι εγκαταστάσεις. Άρα οι στόχοι σας πρέπει να είναι πολύ υψηλοί και να κάνετε το μεγάλο άλμα, διαφορετικά η ευκαιρία θα χαθεί καθώς είναι κοινοτικά τα χρήματα. Ο κλάδος πρέπει να γίνει εξωστρεφής.

Σχετικά με τις ηλεκτρικές καταναλώσεις στην Ευρώπη, συσχέτισε τη χρήση γενικής ενέργειας που καταλαμβάνει το 20%, ενώ όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, πλοία, αεροπλάνα κ.α. φτάνουν το 30% της παραγόμενης ενέργειας σε ένα σύνολο 50%. Το υπόλοιπο 50%, όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, καταναλώνεται για ψύξη και θέρμανση. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερα και να στηρίξει τον κλάδο.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της κατασκευής ηλιακών συστημάτων στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι το 85% των φωτοβολταϊκών κατασκευάζει η Κίνα, όπως και το 60% των αιολικών, καταλαμβάνοντας το 90% της αγοράς. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας και η αξία που δημιουργείτε.

Τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές και η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην Ευρώπη ότι δεν είναι ευχαριστημένοι. Το 30% που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, ώστε να μειωθεί το κόστος του ρεύματος.

Πρέπει, όπως ανέφερε, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο ώστε να μην εξαρτώμαστε από εισαγωγές. Να μάθουμε να κατασκευάζουμε πρώτες ύλες και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές επενδύσεις και την ανάγκη ειδικής ρύθμισης από την ΕΕ για τις εταιρίες παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου στην μείωση των ρύπων και τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος, καθώς τα θερμικά συστήματα έχουν σημαντικές δυνατότητες για μείωση των εκπομπών αερίων.

Loading

Play