Ημερίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενάντια στον ρατσισμό

Ημερίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενάντια στον ρατσισμό

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με τίτλο «Μαζί ενάντια στο ρατσισμό».

 

Η ημερίδα έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με παρουσιαστή τον ηθοποιό-σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του τόνισε ότι μέσα από την μακροχρόνια εμπειρία του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας παρατήρησε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού και οι ακραίες συμπεριφορές εμφανίζονται «κάθε φορά που δοκιμάζεται η συνοχή της κοινωνίας, κάθε φορά που απειλείται η κοινωνική μας συμβίωση» και έφερε ως παράδειγμα την δράση της Χρυσής Αυγής την εποχή της οικονομικής κρίσης. Στην συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι αυτό αποδεικνύει «πόσο πολύτιμη είναι η κοινωνική συνύπαρξη, πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία, πόσο μεγάλο αγώνα πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιζόμαστε και κάθε μέρα να θωρακίζουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο τελικά για όλους μας είναι πολύτιμο αγαθό η ζωή και η ασφάλεια την οποία υπερασπίζεται η Ελληνική Αστυνομία».

 

«Και σήμερα είμαστε εδώ όλοι ακριβώς για να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, την ανεκτικότητα και το μεγάλο δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος να διαθέτει τον εαυτό του στην κοινωνία, όπως νομίζει. Αυτό είναι το αγαθό, το μεγάλο, το οποίο οφείλουμε και εμείς ως αστυνομία να υπερασπιζόμαστε, να διασφαλίζουμε και να υπηρετούμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα ίσως είναι μια ιστορική στιγμή γιατί η Αστυνομία οργανώνει αυτήν την ημερίδα για ένα θέμα, τον ρατσισμό, που ίσως κάποια χρόνια πριν ήταν ένα θέμα ταμπού.

 

«Εντάσσεται, λοιπόν, αυτή η ημερίδα, στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που υπό την ηγεσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά και της νέας φυσικής Ηγεσίας, προσπαθούμε να δώσουμε μία άλλη πορεία στο Σώμα, να δώσουμε μία εξωστρέφεια και να ανοίξουμε, να μην κρύψουμε πράγματα, να μιλήσουμε ανοιχτά για πολλά ζητήματα και δεν φοβόμαστε να πιάσουμε και ένα τέτοιο ζήτημα όπως είναι ο ρατσισμός σε μία προσπάθεια να δείξουμε ότι δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος και μία από αυτές είναι και το φαινόμενο του ρατσισμού.» επεσήμανε ο κ. Μάλλιος.

 

Στην συνέχεια τόνισε ότι «αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να προστατεύουμε και να υπηρετούμε όλους του πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, εθνικής και εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Για εμάς, δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή μας δράση χώρος για διακρίσεις και ανισότητες στο έργο μας. Καθώς, λοιπόν, αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας στην κοινωνία μας πρέπει επίσης να προωθούμε με όλες μας τις δράσεις τον σεβασμό αλλά και την ανοχή στη διαφορετικότητα.»

 

Τέλος ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ επεσήμανε ότι πρέπει «να εργαστούμε όλοι μαζί σε έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα θα είναι η κινητήριος δύναμη για να πετύχουμε καλύτερα πράγματα και όχι μία πηγή και ένας τομέας που θα μας διχάζει σαν κοινωνία»

 

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τις δημόσιες πολιτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης, η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ζέφη Δημαδάμα και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιώργος Καλατζής.

 

Ο κ. Λογοθέτης τόνισε η πολιτεία από την πλευρά της έχει πάρει πρωτοβουλίες και πως υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνουν δημόσιες συζητήσεις, να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των πλευρών, που έχουν διαφορές, να ανταλλάξουν εμπειρίες έτσι ώστε να μπορέσει ο ένας να καταλάβει τον άλλον.

 

Η κ. Δημαδάμα αναφέρθηκε στην ισότητα με την οποία πρέπει αντιμετωπίζονται οι πολίτες σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι να νιώθουν την Ελληνική Αστυνομία με τον ίδιο τρόπο δίπλα τους ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο στο οποίο ανήκει. «Όταν απευθυνόμαστε στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι από άλλη φυλή από άλλο θρήσκευμα, πρέπει να τους κάνουμε να νιώθουν ότι πραγματικά ότι εδώ υπάρχει κάποιος θεσμικά που τους ακούει. Ότι υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται».

 

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Καλατζής αναφέρθηκε στον θρησκευτικό ρατσισμό τονίζοντας ότι έχει μεγάλη ρόλο στην καταπολέμηση του ο διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων. Οι θρησκευτικές κοινότητες, σύμφωνα με τον γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί να είναι δυναμίτης καθώς δεν υπάρχει είδος ισχυρότερου φανατισμού από τον θρησκευτικό αλλά «μπορεί να είναι και καταλυτικοί παράγοντες για να συνυπάρξουμε σε ένα πλαίσιο που θα φέρει κοινή ευημερία».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play