Influencers | Η νέα τάση με απλές συμβουλές οικονομικών για ένα καλό κομπόδεμα
PEXELS

Influencers | Η νέα τάση με απλές συμβουλές οικονομικών για ένα καλό κομπόδεμα

Οι influencers για τα οικονομικά είναι η νέα τάση στο διαδίκτυο, με απλές συμβουλές για ένα καλό κομπόδεμα.

Στο βάθος μπορεί κανείς να δει απλά ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο, μερικά βιβλία, κάποιο φωτιστικό ή μινιατούρες ήρωες της Marvel.

Στο επίκεντρο των βίντεο οι πρωταγωνιστές τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, νέοι και νέες, με γνώσεις, όμως, στην οικονομία, που μπορούν να εξηγήσουν στο ευρύ κοινό πόσα χρήματα θα έχει σε είκοσι χρόνια αν επενδύει εκατό ευρώ τον μήνα σε έναν επενδυτικό λογαριασμό. Ανάμεσα σε σκηνές από το Matrix και λίγα γραφικά επισημαίνουν ότι πληθωρισμός σημαίνει πως τα χίλια ευρώ που αποταμιεύσαμε με κόπο τον πρώτο χρόνο της δουλειάς μας, αξίζουν πολύ λιγότερα τώρα που βγαίνουμε στη σύνταξη. Δηλώνουν, άλλωστε, σοκαρισμένοι από το ότι έξι στους δέκα στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε έναν μισθό αποταμίευση στην άκρη…

Οι influencers για τα οικονομικά είναι η νέα τάση στο διαδίκτυο, με απλές συμβουλές για ένα καλό κομπόδεμα, αφού οι άνθρωποι αυτοί παράγουν ψυχαγωγικό υλικό, χρησιμοποιούν το Ίντερνετ όπως κάθε influencer που σέβεται τον εαυτό του και δίνουν λύσεις αποταμίευσης και επενδύσεων σε απλά βήματα. Διαβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι δεν βγάζουν λαγούς από καπέλα, δηλώνουν ότι δεν είναι επενδυτικοί ή νομικοί σύμβουλοι και συνιστούν σε όλους να μην λαμβάνουν επενδυτικές ή νομικές συμβουλές απλώς από έναν τύπο στο διαδίκτυο, αλλά να κάνουν μόνοι τους τη δική τους έρευνα, αφού, όπως λένε, η γνώση μπορεί να πάει κόντρα στο φόβο.

«Σύμφωνα με την έρευνα των Financial Greeks, που διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Palmos Analysis για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, σε δείγμα 1019 ατόμων σε όλη την Ελλάδα, έξι στους δέκα δεν μπορούν να έχουν κάποια κεφάλαια διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή δεν έχουν διατηρήσει περισσότερο από έναν μισθό. Μόνο δύο στους δέκα έχουν ένα αποθεματικό ανάγκης ίσο ή μεγαλύτερο από έξι μισθούς» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιχειρηματίας, επενδυτής και Youtuber Χρήστος Τσούνης, ο οποίος ίδρυσε το 2021 τους Financial Greeks, μια κοινότητα influencers που μπορεί να μιλήσει ποιοτικά στον κόσμο για τα χρηματοοικονομικά.

Η έρευνα έδειξε, άλλωστε, ότι μόνο το 7% του δείγματος έχει επενδύσεις, μόνο το 14% εξοικονομεί τακτικά το 10% του εισοδήματός του ή περισσότερο και μόνο το 3,3% αποταμιεύει και έχει ενεργές επενδύσεις ταυτόχρονα. Κατά τα άλλα, το 47% των Ελλήνων εξοικονομεί μόνο όταν μπορεί και το 22,4% δεν αποταμιεύει ή δεν έχει ενεργές επενδύσεις. Ο κ. Τσούνης από την πλευρά του, ο οποίος έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, με 101.000 συνδρομητές στο κανάλι του, 1.300 βίντεο και 18 εκατομμύρια προβολές, επισημαίνει ότι στα θετικά της έρευνας συμπεριλαμβάνονται το ότι οι γυναίκες φαίνονται πιο πρόθυμες να ζητήσουν βοήθεια ώστε να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν ενώ και οι νέοι έχουν μια μεγαλύτερη ευκολία στον τομέα αυτό σε σχέση με τους μεγαλύτερους καθώς αναζητούν τη σχετική πληροφόρηση.

Σε ένα πλαίσιο γενικών συστάσεων, ο κ. Τσούνης ορίζει τα πέντε βήματα για την οικονομική ευημερία :

-τον σχεδιασμό ενός μηνιαίου προϋπολογισμού,

-τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης,

-την τακτική αποταμίευση και την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών,

-την διατήρηση ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου επενδύσεων και

-τη λήψη συμβουλών από επαγγελματίες κατά τη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Παρά τα παραπάνω, επισημαίνει πως «όσο και να αποταμιεύει κανείς χρήματα στη ζωή του δεν θα μπορέσει να είναι ποτέ ασφαλής» αφού θα πρέπει και να τα επενδύσει. «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα αλλά κάνει όλη τη διαφορά του κόσμου. Οι επενδύσεις είναι κάτι πολύ απλό που μπορούν να κάνουν όλοι, μόλις αντιληφθούν ότι υπάρχει μια διαφορετική διαχείριση των οικονομικών τους στην οποία απλώς δεν είχαν εκτεθεί ως τώρα» λέει χαρακτηριστικά. Έτσι μπορεί οποιοσδήποτε στην ηλικία των 18 να ανοίξει έναν επενδυτικό λογαριασμό και να επιλέξει εκείνος τι θέλει να βάλει σε αυτόν. Ο ίδιος προτείνει απλά προϊόντα, που δεν χρειάζονται πολλή έρευνα και μπορεί να τα αγοράζει κανείς κάθε μήνα για είκοσι χρόνια ώστε να εξασφαλίσει το μέλλον του.

Σημείο- κλειδί στην παραπάνω επένδυση είναι μια μικρή πράξη σε βάθος χρόνου καθώς, όπως αναφέρει, ακόμη και πενήντα ευρώ τον μήνα να αποταμιεύει κάποιος, σε έναν χρόνο θα έχει εξακόσια ευρώ και σε δέκα χρόνια έξι χιλιάδες. Ο παράγοντας, άλλωστε, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις επενδύσεις είναι ο ανατοκισμός, σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρουσιάζοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα έναρξης μιας επένδυσης, κυριολεκτικά με μηδενικό κεφάλαιο τονίζει, ότι τοποθετώντας κανείς σε έναν επενδυτικό λογαριασμό εκατό ευρώ κάθε μήνα για 40 χρόνια, σε ένα προϊόν με μέση απόδοση 10%, η επένδυση θα φτάσει τις 637.000 ευρώ και το κέρδος υπολογίζεται σε 589.000 ευρώ. Αντίστοιχα αν το ποσό που επενδύεται κάθε μήνα είναι διακόσια ευρώ, τότε στην ίδια περίοδο των 40 χρόνων, η επένδυση θα φτάσει το 1.275.365 ευρώ και το κέρδος το 1.179.365 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Τσούνης, ο οποίος μαζί με την συνιδρύτρια των Financial Greeks, Ιωάννα Φωτοπούλου, βραβεύτηκε με το βραβείο επιχειρηματικότητας Stelios Awards 2022 και συγκαταλέγεται στους σαράντα νέους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών που ξεχώρισαν το 2023 σύμφωνα με το περιοδικό Fortune Greece, διευκρινίζει ότι «δεν πρόκειται για τζόγο, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των κρυπτονομισμάτων» και αναφέρει ότι παρά το «τραύμα του χρηματιστηρίου» που πριν από κάποια χρόνια άφησε αρνητικές εντυπώσεις σε πολλούς, η κατάσταση πλέον έχει βελτιωθεί ενώ μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα. Όσο για τους πιθανούς κινδύνους από μια επένδυση σε κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη θεωρεί πιο επικίνδυνη την πιθανή κατάρρευση ενός ασφαλιστικού συστήματος, αφού, όπως σημειώνει, «οι αγορές συνολικά και μακροπρόθεσμα πηγαίνουν προς τα πάνω».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι πέραν της αγοράς ενός προϊόντος που είναι μάλιστα αφορολόγητο, δεν χρειάζεται κάποιος να διαλέγει μετοχές (αφού κανείς δεν ξέρει να διαλέξει στοχευμένα τις καλύτερες), ούτε να ασχολείται καθόλου με οποιαδήποτε διαδικασία. «Το μόνο που απαιτείται είναι να φτιάξει κάποιος έναν λογαριασμό on line σε μια χρηματιστηριακή και να μεταφέρει αυτόματα ένα ποσό κάθε μήνα σε αυτόν. Είναι τόσο απλό όσο το να φτιάξει έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να νιώθει τίποτε για τις επενδύσεις του. Θα πρέπει να ξέρει ότι είναι εκεί και θα δίνουν κάποια χρήματα πίσω, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή χωρίς ο ίδιος να ασχολείται» προσθέτει.

Σε όσους λένε ότι δεν τους φτάνουν τα χρήματα για επενδύσεις, απαντά ότι μπορεί να πετύχουν αύξηση εισοδήματος, μέσω σχετικής διεκδίκησης από τον εργοδότη τους, μεταπήδησης από εταιρεία σε εταιρεία κάθε τρία με τέσσερα χρόνια ή μέσω δεύτερης εργασίας και συνιστά σε νέους και νέες να το κάνουν αυτό μέχρι την ηλικία των 30 με 35 ετών, όσο ακόμη έχουν ενέργεια και δεν έχουν οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις.

Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει και τονίζει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος εξαιτίας του οποίου βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ωστόσο δίνει έμφαση στην αξία της εκπαίδευσης κάθε ανθρώπου στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και υπενθυμίζει ότι η απραξία επιτρέπει στον πληθωρισμό να «τρώει» τα χρήματα που μπορεί να υπάρχουν στην τράπεζα, στον κουμπαρά ή στο σπίτι. Τα οφέλη, άλλωστε, από μια τέτοια κίνηση είναι πολλαπλά και για λόγους οικονομικής ασφάλειας αλλά και για την εξασφάλιση ενός συνταξιοδοτικού αποθέματος για το αύριο.



Loading

Play