Ιωάννινα: Εγκαίνια έκθεσης για την Ελλάδα μέσα από τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα

Ιωάννινα: Εγκαίνια έκθεσης για την Ελλάδα μέσα από τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα

Με την τιμητική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στα Ιωάννινα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα, «Η Ελλάδα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων», του Βασιλείου Κοντογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος την ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία της.

Η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην διαχρονική αξία του έντυπου Τύπου, συνεχάρη τον δήμο για τη διοργάνωση της έκθεσης και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Κατά τον χαιρετισμό της η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε την έκθεση, ιδιαίτερα χρήσιμη, διαφωτιστική και διδακτική και ταυτόχρονα εξαιρετικά θεαματική, καθώς αναδεικνύει το έργο των ανώνυμων εικονογράφων που υποκαθιστούσαν τους φωτογράφους στην πλαισίωση των γεγονότων.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την πολλαπλή σημασία της και υπογράμμισε ότι επικυρώνει τη σημασία της εφημερίδας ως κορυφαίου μέσου παρουσίασης, σχολιασμού, κατανόησης και ερμηνείας της είδησης, σε μια εποχή που η έντυπη δημοσιογραφία μοιάζει να χάνει το αναγνωστικό της κοινό. Παράλληλα, μέσα από την πλούσια παράθεση αντιπροσωπευτικών τεκμηρίων από τη συλλογή του Βασίλη Κοντογιάννη, αναδεικνύει τη λαϊκότητα του μέσου, αλλά και τη στρατηγική που χρησιμοποιούσαν οι εφημερίδες την εποχή που πρωτοστατούσαν στην ενημέρωση, ώστε να διευρύνουν την απήχησή τους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο λαϊκότητας, είναι οι λιθογραφίες που κοσμούσαν τα εξώφυλλα εντύπων όπως το Petit Journal, La Domenica del Corriere και La tribuna illustrata, που κυριαρχούν στη συλλογή. Μάλλον εικαστικές εξιστορήσεις με αφηγηματική λειτουργία, αποτελούσαν μέσα, όχι απλώς ιστορικής επιβεβαίωσης, αλλά και ιδεολογικής καθοδήγησης.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την παρουσία της ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ιωαννίνων, Μηνάς Πασχόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της έκθεσης, ως ενός μοναδικού αρχειακού θησαυρού, που αποτυπώνει τη θέση και την εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή Τύπο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 70 πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, τα οποία καταγράφουν κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, μέσα από το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

Η έκθεση θα διαρκέσει για τρεις μήνες.

Loading

Play