Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την ύπαρξη τριών εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ύστερα από τηλεφωνική ενημέρωση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη με την προϊσταμένη του Τμήματος Νοσημάτων του ΕΟΔΥ, καθώς και μέσω επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τη μετάδοση του ιού καθώς και για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, επισημαίνονται τα εξής:

– Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια αυτά μολύνονται από άρρωστα πτηνά, κυρίως άγρια. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνούπια.

– Η πλειονότητα των ατόμων που ασθενούν από τον ιό ούτε εμφανίζουν συμπτώματα ούτε υποφέρουν από σοβαρή νόσο. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (<1% των μολυνθέντων) παρουσιάζει σοβαρή ασθένεια που μολύνει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και εκείνα με ανοσοκαταστολή ή υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

– Η επίβλεψη της επιδημιολογίας της νόσου, η εγκαίρως εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και η λήψη μέτρων προσωπικής προστασίας από τα κουνούπια θεωρούνται διεθνώς ως τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της ασθένειας.

Αναφορικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας, επισημαίνονται τα εξής:

– Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών για το σώμα και το περιβάλλον (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), εγκατάσταση σιτών και κουνουπιέρων, καθώς και χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων και κατάλληλων μακρυών ρούχων.

– Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη στασιμότητα του νερού, κάτι που περιορίζει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στους οικιακούς χώρους.

– Άτομα μεγάλων ηλικιών, καθώς και εκείνοι με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα, είναι σημαντικό να τηρούν αυστηρά τα προαναφερόμενα μέτρα για την προστασία τους.

– Όσοι κατοικούν κοντά σε περιοχές που ελέγχονται για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι χώροι αυτοί είναι ελεύθεροι από ανθρώπους και ζώα, και ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης, τρόφιμα, ποτά ή ζωοτροφές.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play