Το πρόγραμμα στην Ίο εγκαθιστά μικροφράγματα για την προώθηση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας στην περιοχή. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα ξεκίνησε στην Ίο με την πρώτη εγκατάσταση μικροφραγμάτων. Συμμετέχουν άτομα από Τήνο, Σκόπελο, Κρήτη και Μιλάνο, με τα πρώτα φράγματα να έχουν ήδη κατασκευαστεί. Την στιγμή που οι παγκόσμιες κινήσεις για το περιβάλλον δεν φαίνονται να έχουν θετικό αντίκτυπο, οι πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο αποδεικνύονται χρυσάφι.
Το έργο έχει ως σκοπό τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο, με την εγκατάσταση 50 μικροφραγμάτων κατά μήκος του ρέματος Μαυρουδή στην περιοχή του Κάμπου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών αλλά και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ίος και άλλα νησιά της Μεσογείου.
Το πιλοτικό αυτό πρότζεκτ, το οποίο εντάσσεται στην πρωτοβουλία Mediterranean Resilient Insular Ephemeral Streams (Med-RESET), στόχευε στην κατασκευή ενός δικτύου από 170 μικροφράγματα χτισμένα από πέτρα, σχεδιασμένα για την μείωση των κινδύνων πλημμύρας, την εμπλουτισμένη του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, καθώς και την αναζωογόνηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας.
Η εγκατάσταση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Med-RESET, με το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA) να ηγείται του συντονισμού, αποδεικνύοντας μια καλά δομημένη και υποστηριζόμενη από την έρευνα προσέγγιση.
Στο μεγαλόπνοο σχέδιο συμμετέχουν ο Δήμος Ιητών, με οικονομική συμμετοχή στο έργο και επένδυση στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινότητας, καθώς και ο Boulouki, υπεύθυνος για την κατασκευή και τα σχετικά εργαστήρια. Στο πρότζεκτ συμμετέχουν επίσης το Save Ios και το WWF Ελλάς, παρέχοντας πρόσθετους πόρους και τεχνογνωσία.
Τα μικροφράγματα δημιουργούν νέες λιμνούλες που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της περιοχής. Αισθητικά, τα μικροφράγματα δεν μοιάζουν ξένα στο περιβάλλον και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων.