Ηράκλειο: Έρευνα του ΙΤΕ στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου

Ηράκλειο: Έρευνα του ΙΤΕ στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου

Με ευθύνη του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης ξεκίνησε η καταγραφή της κατάστασης της ακτογραμμής στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, από την πρόσφατη πλημμύρα. Η καταγραφή θα γίνει σε επαναλαμβανόμενες φάσεις μέχρι το καλοκαίρι, με εναέριες και υποβρύχιες λήψεις, με τους επιστήμονες του Εργαστηρίου που εκπονεί την έρευνα με ιδίους πόρους, να έχουν θέσει ως στόχο την εκτίμηση των επιπτώσεων από τις τελευταίες πλημμύρες στο παράκτιο περιβάλλον, όπως επίσης και την φυσική εξέλιξη της κατάστασης της ακτογραμμής στις πληγείσες περιοχές.

 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νίκος Καμπάνης πρόκειται για μία δράση μέσα από την οποία επιχειρείται να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και την ανταπόκριση της συγκεκριμένης περιοχής, στη διάβρωση, υπό συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων πλημμύρας από την ενδοχώρα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

 

«Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις επιπτώσεις στην ακτογραμμή λόγω της πλημμύρας από την ενδοχώρα. Σύνηθες είναι η ακτογραμμή να πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, κυματικά και πλημμύρες από τη μεριά της θάλασσας, υπό το καθεστώς των συνήθως Β, ΒΔ επικρατούντων ανέμων της περιοχής. Το πρόσφατο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο λειτούργησε αντίστροφα, δηλ. προκάλεσε ισχυρή πλημμυρική ροή από τη πλευρά της ενδοχώρας, ακολουθούμενη από μεταφορά και εναπόθεση στη γύρο από την εκβολή των ρεμάτων ακτή, μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών. Είναι εμφανές από τις από αέρος εικόνες, ότι ακόμα και οι μικρές αυτές, τοπικές προσθήκες υλικού προκαλούν μία τοπική, εντοπισμένη πρώτη θράση του κύματος μερικά μέτρα πιο ανοικτά, εξασθενώντας την ενέργεια του υπολοίπου που εκτονώνεται πάνω στην ακτογραμμή και εν γένει μείωση των αρνητικών επιπτώσεων ως προς τη διάβρωση, στο σημείο αυτό. Μα αυτό δεν είναι άλλωστε η σκοπιμότητα κατασκευής μεγάλων ακτομηχανικώνπαρεμβάσεων μέσω τεχνητών υφάλων ή προσαμμώσεων; Και δεν είναι έστω και η ακραία αυτή περίπτωση μια επιβεβαίωση ότι τα ποτάμια και τα ρέματα συμβάλλουν στην τροφοδοσία, προστασία και την καλή διατήρηση των παραλιών, μία λειτουργία της φύσης που πρέπει να την προστατεύομε από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους; Τέλος, με υποθαλάσσιες οπτικές επισκοπήσεις θα φανεί πόσα και τι είδους σκουπίδια έχουν φτάσει στον πυθμένα σε αυτή τη περιοχή» σημείωσε ο κ. Καμπάνης.

 

Η προσπάθεια καταγραφής όπως εξήγησε ο κ. Καμπάνηςεκτείνεται χρονικά σε βάθος αρκετών μηνών προκειμένου να μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πώς λειτουργεί από μόνο του διορθωτικά το περιβάλλον μετά από ακραίες καταστάσεις και θα δημιουργηθεί υλικό για χρήση σε ότι αφορά την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην περιοχή.

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading