Πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιεί από τον περασμένο Ιούλιο ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης μέσω της αντιδημαρχίας Κοινωνικών Υπηρεσιών, με στόχο την εξυπηρέτηση μη αυτοεξυπηρετούμενων ή και μερικώς αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και την ανακούφιση των φροντιστών τους.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά προς το παρόν άτομα που διαμένουν στη 2η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου και η υλοποίησή του όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη, προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια περιοχή, με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών (κοινωνικών και υγείας) της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.
«Η έρευνα που κάναμε έδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν εξυπηρετούνται και έχουν σοβαρά προβλήματα. Αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται βοήθεια, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι φροντιστές τους, εκείνοι που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε από τον Ιούλιο η κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα και απασχολούνται εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ με οκτάμηνη σύμβαση. Νοσηλευτές που πηγαίνουν στα σπίτια και προσφέρουν παράλληλα με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” φροντίδα στα άτομα που το έχουν ανάγκη» ανέφερε η κ. Παπαδάκη.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών πρόσθεσε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη αποκομίσει τις καλύτερες δυνατές κριτικές, προσφέροντας πραγματικά σημαντική βοήθεια, στους 30 ωφελούμενους που αυτή την ώρα καλύπτει το πρόγραμμα.
«Η βοήθεια που παρέχουν είναι σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή από το να τους χορηγήσουν τα φάρμακά τους, να τους πλύνουν, να τους βοηθήσουν στην καθαριότητα του σπιτιού, την προσωπική τους υγιεινή, να κάνουν λογοθεραπείες ή εργοθεραπείες. Είναι σπουδαίο όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και τους φροντιστές που έχουν ανάγκη από κάποιες ώρες ξεκούρασης, κάποιες ώρες για να κάνουν κάτι και οι ίδιοι για τον εαυτό τους» εξήγησε η κ. Παπαδάκη που πρόσθεσε ότι τα προγράμματα «είναι πάρα πολύ σημαντικά και για το λόγο αυτό θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν ή και να επεκταθούν στο μετρό του εφικτού»
Η απόφαση για επέκτασή τους πάντως όπως τόνισε η κ. Παπαδάκη δεν σχετίζεται με το αν αυτό κρίνεται ή όχι απαραίτητο, «καθώς αυτό έχει επιβεβαιωθεί πλέον και στην πράξη» αλλά κυρίως στην υποστελέχωση. «Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Σε περίπτωση που έχουμε προσωπικό θα το διαθέσουμε για την κατ’ ίκον νοσηλεία ανθρώπων που πραγματικά το χρειάζονται και σε άλλες περιοχές του Δμου Ηρακλείου».
Οι ωφελούμενοι πάντως στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανταποκρίνονται με θέρμη στη βοήθεια που λαμβάνουν.
«Δέχονται τη βοήθεια με μεγάλη χαρά. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κινηθεί, είναι παραπληγικός, ή έχει προβλήματα τυφλότητας καταλαβαίνετε πόσο ανακουφίζεται από την παρουσία των νοσηλευτών, που τους παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι» είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου η οποία εξήγησε ότι η συχνότητα των επισκέψεων είναι αναλογική ως προς την σοβαρότητα του κάθε περιστατικού, με μέριμνα τη μεγαλύτερη και συχνότερη βοήθεια να τη λαμβάνουν μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα που δεν έχουν κάποιον φροντιστή. «Όπως έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε, στόχος μας είναι ουδείς κάτοικος αυτής της πόλης να νιώθει μόνος και αβοήθητος» κατέληξε η κ. Παπαδάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνεται το επίδομα εργασίας, ποιοι δικαιούνται εφάπαξ 300 ευρώ