Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, μία εβδομάδα σχεδόν μετά την έλευσή της.
Με πολλές περιοχές να παραμένουν ακόμη κάτω από το νερό και δεκάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα επιστρέψουν στον τόπο τους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή.
«Στα 7 μέτρα το νερό»
«Στη Μεταμόρφωση το νερό έφτανε πάνω από τις στέγες, έως 7 μέτρα. Έφτανες στον στύλο να αλλάξεις λάμπα για να καταλάβετε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, Πέτρος Κοντογιάννης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί, ενώ θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η γη να γίνει ξανά έφορη.
«Δεν μπορεί να υπάρξει εισόδημα».
Μετά τον «Ιανό», έγιναν εργασίες για αντιπλημμυρικά έργα στο χωριό «για να αντέχαμε έναν ‘Ιανό’, γύρω στα 300 κυβικά το στρέμμα. Για περισσότερο δε θα μπορούσαμε».
Όπως λέει ο κ. Κοντογιάννης, το 1994 το χωριό είχε ξαναπλημμυρίσει και οι καταστροφές ήταν παρόμοιου μεγέθους, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα υποχωρήσουν τα νερά.
«Ίσως πρέπει να φύγουμε από το χωριό»
Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι η άποψη του προέδρου της κοινότητας για το μέλλον της περιοχής.
«Πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό. Ίσως το χωριό πρέπει να μεταφερθεί από εκεί, έχουμε κλιματική αλλαγή και ίσως σε 1 – 2 χρόνια έχουμε τέτοια φαινόμενα και θα έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Θα πρέπει ίσως να φύγουμε από το χωριό. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι ψυχολογικά. Είναι καλύτερα να μην ξαναείμαστε στο χωριό δυστυχώς, τουλάχιστον κάποιους μήνες, είναι δύσκολη η κατάσταση, το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να το ζήσουμε και τρίτη φορά», κατέληξε.
Δείτε επίσης: Θεσσαλία: Συναγερμός για την προστασία της δημόσιας υγείας από τα νεκρά ζώα και τα λιμνάζοντα νερά