Το Ισραήλ ενισχύει την ετοιμότητά του για τσουνάμι λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη για την εκτίμηση του κινδύνου τσουνάμι. Το Ισραήλ πρέπει να αρχίσει τις προετοιμασίες για τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου χτυπήματος, τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και εκπροσώπους πολλών υπουργείων, όπως αναφέρει η Jerusalem Post.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία έχουν πλήξει το Ισραήλ στο παρελθόν, μπορεί να επαναληφθούν. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού θα χτυπήσει το επόμενο τσουνάμι ή η ένταση των πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσει, η πιθανότητα αυξάνεται σε περιόδους με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα.
Η περίπτωση της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες της Μεσογείου που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τσουνάμι. Το Ισραήλ συμμετέχει σε ένα περιφερειακό σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο μπορεί να εκδώσει προειδοποιήσεις άμεσα μόλις εντοπιστεί κύμα τσουνάμι. Η χώρα έχει εγκαταστήσει ειδικούς αισθητήρες σε διάφορα σημεία της ακτής για τη διασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης κινδύνων.
Στη Μεσόγειο, η Γαλλία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης τσουνάμι, ενώ η Τουρκία και το Ισραήλ επίσης προβαίνουν σε μέτρα προετοιμασίας.
Τα τσουνάμι, που είναι μια σειρά από κύματα μεγάλου μήκους που συνήθως προκαλούνται από σεισμούς, μπορεί να φτάσουν με τεράστια δύναμη στις ακτές και να προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες. Σε περίπτωση προειδοποίησης για τσουνάμι, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών καλούνται να ακολουθούν τις καθορισμένες διαδρομές εκκένωσης.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ προτρέπει τις οικογένειες να προετοιμαστούν, να συζητούν το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι και να δημιουργούν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η εξοικείωση με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή.
Ο Αριέλ Χάιμαν, ανώτερος γεωλόγος στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα τσουνάμι λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, αναφέροντας ότι περίπου 2.000 σεισμοί σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Η τουρκική υπηρεσία AFAD έχει εκδώσει προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, προειδοποιώντας ότι οι δονήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και πιθανά τσουνάμι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr