Ιστορικές αλλαγές στον τομέα κληρονομιών και διαθηκών

Ιστορικές αλλαγές στον τομέα κληρονομιών και διαθηκών

Αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου για σύγχρονες ανάγκες και κοινωνικές αλλαγές. Σε τροχιά αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού έχει μπει με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης το κληρονομικό δίκαιο, οι διατάξεις του οποίου, 80 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, αλλάζουν ώστε και αυτός ο τομέας του δικαίου να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στόχος είναι η αναμόρφωση του εν λόγω κλάδου δικαίου προς διευκόλυνση όσων θέλουν να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ανάγκη παροχής μεγαλύτερης προστασίας σε ορισμένα πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο είναι μία από τις σημαντικές κατευθύνσεις της αλλαγής. Η ομάδα εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης βέλτιστων πρακτικών και διατάξεων που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό η αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου να διευκολύνει όσους θέλουν να διαθέσουν και να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι η ανάγκη της προσαρμογής του κληρονομικού δικαίου είναι συνδεδεμένη με άλλες αλλαγές, όπως η έννοια της οικογένειας και οι εξελίξεις στα τεχνολογικά μέσα γραφής, όπως η ψηφιακή διαθήκη. Η απόφαση για συγκρότηση ομάδας εργασίας για τις επερχόμενες αλλαγές διασφαλίζει την εξέταση όλων των θεμάτων χωρίς να υπάρχει επιβολή συγκεκριμένης προθεσμίας ολοκλήρωσης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το αποτέλεσμα της νομοθετικής αλλαγής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να αποδειχθεί ένα στέρεο νομοθέτημα, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί νέες ενδοοικογενειακές έριδες που θα φτάνουν προς επίλυση και πάλι στα δικαστήρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η δυνατότητα κληρονομικών συμβάσεων, δηλαδή συμφωνιών μεταξύ του κληρονομούμενου και άλλων προσώπων για τους όρους και τις προϋποθέσεις διανομής της περιουσίας. Επιπλέον, θα εξεταστεί η ανάλυση της ενσωμάτωσης ψηφιακών διαθηκών από συμβολαιογράφους, η αναγνώριση του δικαιώματος κληρονομιάς σε συντρόφους ζωής και η περιοριστική διαχείριση του δικαιώματος κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.

Loading