Το σκάνδαλο του Τelegram οδήγησε στην αποκάλυψη μιας ιστοσελίδας διακίνησης παιδικής πορνογραφίας με θύματα παιδιά έως 14 ετών από την Ελλάδα -και όχι μόνο-, αποκαλύπτει στο Politic.gr η διευθύντρια του CSI Institute και ιδρύτρια του Trauma Help Κέλλυ Ιωάννου. Χιλιάδες παιδιά μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να υποβάλλονται σε έναν εφιάλτη κατ’επανάληψη, με το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρίσκονται στα χνάρια ενός ακόμη πιο ειδεχθούς κυκλώματος.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη
«Διαρροές υλικού από ηλικίες 0-14»- Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο οποιοσδήποτε κάνει κλικ στο link, το οποίο διακινείται μέσω των social media διεστραμμένων ενηλίκων. Εκεί, με ένα απλό username και έναν κωδικό πρόσβασης, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μια σελίδα με αμέτρητα παράθυρα με βίντεο και φωτογραφίες παιδιών, που ζουν το χειρότερο εφιάλτη τους για τα μάτια αρρωστημένων ανθρώπων.
Σύμφωνα με την κα Ιωάννου, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να μπει ο καθένας σε αυτό το site, από έναν απλό browser και να οδηγηθεί στη σελίδα που με ένα από registration αποκτά πρόσβαση σε αμέτρητο υλικό παιδικής πορνογραφίας, με χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες και βίντεο από ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα αλλά και όχι μόνο».
Μάλιστα, στην αρχική σελίδα, αναγράφεται πως «αυτό είναι μόλις το 1% από αυτό που έχουμε, αν θέλετε μεγαλύτερη πρόσβαση προσκαλέστε νέους χρήστες δωρεάν, ή αγοράστε άμεση πρόσβαση – Δείτε νέα βίντεο», αποσκοπώντας η ιστοσελίδα να «ταξιδέψει» όσο το δυνατόν περισσότερο στο target group της, που δεν είναι άλλο από αυτό των ατόμων με αρρωστημένες ορέξεις. Αφού λήξει το «free trial» της μισής ώρας, οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν σε κρυπτονομίσματα, PayPal, πιστωτική ή cash app, για να ανανεώσουν την πρόσβασή τους στην ιστοσελίδα της φρίκης, με θύματα χιλιάδες παιδιά, των οποίων η ψυχή και το σώμα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Πως το ανακάλυψαν το CSI Institute και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Μετά τη διάσταση που πήρε η υπόθεση με το Telegram, το CSΙ Ιnstitute και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε καταγγελίες από ανθρώπους που μπήκαν στην ομαδική συνομιλία του Telegram, θέλοντας να διαπιστώσουν εάν έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα και μέσω αυτής της διαδρομής, “έπεσαν” πάνω στο link που τους κατεύθυνε στο σάιτ παιδικής πορνογραφίας! Όπως δήλωσε η κα Ιωάννου, το CSI Institute και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του συμβάντος.
Οργανωμένα κυκλώματα από πίσω – «Αυτά τα χρήματα κάπου πηγαίνουν»
Η διευθύντρια του CSI Institute κάνει λόγο για οργανωμένα κυκλώματα που με όχημα τη διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας, βγάζουν τεράστιο κέρδος. «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις πέρα από μεμονωμένους χρήστες μιλάμε και για οργανωμένα κυκλώματα, μπαίνει κάποιος με μια απλή εγγραφή βλέπει ένα free trial και ενδεχομένως πληρώνει, άρα αυτά τα χρήματα κάπου πηγαίνουν», αναφέρει και εξηγεί πως «το κλειδί σε αυτές τις υποθέσεις δεν είναι ο εντοπισμός μεμονομένων ιστοσελίδων, αλλά η συνεργασία των παρόχων με κρατικούς φορείς και με λογισμικά τα οποία είναι σε θέση να ανιχνεύουν τέτοιο υλικό». Στο πώς διαλέγουν τα θύματά τους, εξηγεί πως στόχος είναι διαχρονικά οι γυναίκες και τα παιδιά, «Όταν υπάρχουν στερεότυπα ότι η σεξουαλικότητα αυτών των ατόμων είναι κάτι το οποίο αποτελεί ένα όχημα προς οικονομικό όφελος κάποιων ή όχημα προς τον εξευτελισμό (π.χ. revenge porn), τότε βρίσκουν “πάτημα” τα οργανωμένα κυκλώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι ρεαλιστική λύση να πούμε στον κόσμο δε θα στείλετε ποτέ φωτογραφία»
Η κα Ιωάννου, συστήνει στον κόσμο που ανταλλάσσει σεξουαλικό υλικό, πρόληψη και προσοχή. «Θα πρέπει να φροντίζουμε να μη φαίνεται το πρόσωπό μας και να μη φαίνονται σημάδια του σώματός μας έτσι ώστε αν τυχόν γίνει παράνομη διανομή να μην υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η ταυτοπροσωποίηση», αναφέρει, υποστηρίζοντας πως στη σημερινή κοινωνία του 2023 όπου μέχρι και το φλερτ γίνεται… διαδικτυακά, «δεν είναι ρεαλιστική λύση να πούμε στον κόσμο “δε θα στείλετε ποτέ φωτογραφία”».
Σε περίπτωση πιθανού εκβιασμού, τονίζει πως το εκάστοτε θύμα πρέπει να κρατήσει αποδεικτικά στοιχεία και να δράσει γρήγορα χωρίς να χάνει χρόνο. «Αν κάποια στιγμή κάποιος μας εκβιάσει, πρέπει να κρατάμε στιγμιότυπα από τον εκβιασμό που δεχόμαστε και επιτόπου να κάνουμε αναφορά στο εκάστοτε μέσο ή πλατφόρμα και να μεταβούμε στο τοπικό Α.Τ. για καταγγελία», δήλωσε.
Δείτε επίσης: Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Καταγγελίες για ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες γυναικών στο telegram (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)