Η πλατφόρμα JobsLink, για την εύρεση και διατήρηση εργασίας για άτομα στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΒ.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger με χρηματοδότηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στόχο έχει τη διευκόλυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.
Την παρουσίαση έκανε ο Στέφανος, ένας νέος με σύνδρομο Asperger. Έβαλε τα στοιχεία του, κατέγραψε τα δυνατά του σημεία και καταχώρησε τα αντικείμενα στα οποία θα ήθελε να εργαστεί. Στο χώρο της υγείας με βάση το πτυχίο του φυσικοθεραπευτή που έχει πάρει. Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του ΕΛΣΣΑ, κ. Ηλιοπούλου σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, είπε πως διακρίνει στην αίθουσα παιδιά που κάποτε η εκτίμηση ήταν ότι ούτε καν θα μιλήσουν. Ωστόσο, «και μίλησαν, και σπούδασαν και δουλεύουν» είπε, για να ακολουθήσει ένα θερμό χειροκρότημα απ’ όλους όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΒ.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ρωγμή, να σπάσουμε το τείχος του αποκλεισμού που υπάρχει για διάφορες ευπαθείς ομάδες και να βοηθήσουμε στη συμπερίληψη» τόνισε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Ώστε, άνθρωποι άξιοι, με μοναδικές ικανότητες, να μπορούν να βρουν τη δουλειά που τους ταιριάζει, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», προσέθεσε.
«Οι συνεργασίες και οι συνέργειες είναι πολύτιμες και εφικτές» τόνισε από την πλευρά της, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» γιατί, όπως είπε, «μας δείχνει ότι είμαστε όλοι κομμάτια στο ίδιο παζλ».
«Ο γενικός πληθυσμός πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά τα άτομα είναι γεμάτα χαρίσματα και έχουν πολλά να προσφέρουν» σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην αθλητής του μπάσκετ, Δημήτρης Παπανικολάου, και επισήμανε ότι «η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” κάνει πράξη ένα δίκαιο αίτημα χιλιάδων οικογενειών».
Εκ μέρους του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στην εκδήλωση μίλησε ο Διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Χαμπίδης. «Πολλές φορές η κοινωνία των πολιτών παράγει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από το κράτος» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει “ αρκετά”, χρειάζονται πάντα “ περισσότερα” για όσους βιώνουν περιορισμούς».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και μέλος του ΕΛΣΣΑ, Γιώργος Ναθαναήλ, επισήμανε ότι «η επένδυση στους ανθρώπους διαφορετικών ομάδων δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο του επιχειρείν, είναι μία αγαθή παρέμβαση στην κοινωνία» και δεσμεύτηκε ότι η εργοδοτική οργάνωση θα στηρίξει την προσπάθεια.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη:
«Ως εισαγωγή: Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», κάναμε μερικές πολύ συγκεκριμένες επιλογές.
– Αποφασίσαμε ότι για την όλη δράση και τη λειτουργία της Επιτροπής δεν θα αντλήσουμε πόρους από το Δημόσιο. Πράγματι στηριχθήκαμε στους χορηγούς και κυρίως στα έσοδα από το νομισματικό μας πρόγραμμα.
– Επιλέξαμε να μη στραφούμε σε κάποιους ειδικούς, που να μας πουν εν είδη αποφθεγμάτων τι και πώς πρέπει να γιορτάσουμε, αλλά αντιθέτως να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να αναζητήσουμε τις προτάσεις της, καθώς και να προσφέρουμε την αιγίδα μας και την υποστήριξη μας. Χρηματοδοτήσαμε εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από διάφορους φορείς σε όλη τη χώρα και όπου αλλού ζουν Έλληνες.
– Υλοποιήσαμε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και την απότιση φόρου τιμής στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άφησαν το αποτύπωμά τους αυτά τα 200 χρόνια.
– Τέλος, επιμείναμε στην ουσιαστική υποστήριξη δράσεων, που θα αφήσουν σημαντικό αποτύπωμα για το μέλλον. Δράσεων που έχουν άμεσο και απτό αντίκρισμα και είναι σημαντικές για τις ζωές όλων μας.
Τιμήσαμε το παρελθόν, αλλά κάναμε και κάνουμε και πράγματα που θα μείνουν. Γιατί, είπε κάποιος, ότι όποιος σκέφτεται μόνο το παρελθόν, ίσως φοβάται ότι δεν έχει μέλλον.
Δεν είναι η ώρα να απαριθμήσουμε τα πεπραγμένα της Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή.
Αυτό στο οποίο θέλω όμως να σταθώ, είναι ότι η υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger προκειμένου να αναπτυχθεί το νέο του site και ειδικά η υποστήριξη της Επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος JobsLink, είναι από τις πιο σημαντικές δράσεις που έχουμε χρηματοδοτήσει.
Πρέπει να κάνω εδώ μία παρένθεση, γιατί από τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν όλο τον προηγούμενο χρόνο έμεινε ένα σημαντικό απόθεμα, περίπου 4,5 εκ. ευρώ, γιατί κάναμε χρηστή διαχείριση και γιατί όσο ερχόταν τα έσοδα στη διάρκεια του χρόνου δε θα μπορούσαμε να υποσχεθούμε πράγματα που δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε.
Ο λόγος που ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες δράσεις που υποστηρίξαμε, δεν είναι γιατί το ποσό ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Έχουμε χρηματοδοτήσει προγράμματα, όπως ήταν οι 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου και πρόσφατα το νέο τηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα, αλλά και η δωρεά 10 οχημάτων και πυροσβεστικών μέσων στην Πολιτική Προστασία και 20 οχημάτων στο ΓΕΣ για τις ανάγκες στον Έβρο, που ήταν πολύ πιο ακριβά.
– Η δράση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί βάζει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ και ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ.
– Το πρόγραμμα έχει στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης στην παραγωγική οικονομία ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
– Φιλοδοξεί να σπάσει τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, εξαιρετικά ικανών ανθρώπων, χαρισματικών ανθρώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή την ομάδα.
– Δίνει ένα σημαντικό μήνυμα και καλλιεργεί μία στάση απέναντι στα πράγματα. Ωθεί την κοινωνία προς την πρόοδο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα καλά στοιχεία της κοινωνίας, προς ένα μέλλον στο οποίο καταπολεμάμε αυτά που εμποδίζουν τους ανθρώπους να προκόψουν, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να κατακτήσουν τους στόχους τους.
Αυτοί είναι οι λόγοι που τη χαρακτήρισα ως μία από τις σημαντικότερες δράσεις που υποστηρίξαμε.
Ανταποκριθήκαμε, λοιπόν, με χαρά και εμπιστοσύνη στην πρόταση για τη δημιουργία της πλατφόρμας, που θα φέρνει σε επαφή τους υποψήφιους εργαζόμενους με τις επιχειρήσεις, αλλά και με τους κατάλληλους εμψυχωτές οι οποίοι θα παρέχουν την αναγκαία καθοδήγηση και στήριξη, ώστε η ένταξη των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας να είναι ομαλή και αμφίδρομα προσοδοφόρα.
Όλες οι δράσεις που υποστηρίξαμε και οι οποίες έχουν το πρόσημο της ανάπτυξης και της αειφορίας και φιλοδοξούν να αφήσουν ένα σημαντικό αποτύπωμα για το μέλλον, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Απαιτούν συνέργειες και ευρύτερες συνεργασίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Ζωής στην Πελοπόννησο, στη Βόρειο Κυνουρία που χρηματοδοτήσαμε. Θα διαρκέσει 4 τουλάχιστον χρόνια και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά. Για να υλοποιηθεί με επιτυχία, προβλέπεται η στενή συνεργασία της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων, του Κέντρου υγείας Άστρους του Ελληνικού οργανισμού εγκεφαλικού επεισοδίου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και της Περιφέρειας.
Δεύτερο παράδειγμα, το νέο τηλεσκόπιο στον Σκίνακα. Δεν θα δουλέψει μόνο του. Δεν αρκεί η αγορά του για να επιτευχθούν οι στόχοι που συνδέονται με την εγκατάστασή του, απαιτείται η συνεργασία του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Επιστημών (ΙΤΕ), της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων που σχετίζονται με τη λειτουργία του αστεροσκοπείου κλπ.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί γονείς και παιδιά,
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, και ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, είναι ότι μόνος του κανείς δε μπορεί να κάνει τίποτα. Χρειαζόμαστε όλοι.
Στηρίξαμε λοιπόν την πρόταση που μας καταθέσατε, βέβαιοι ότι η Πολιτεία και οι εργοδότες θα διαδραματίσουν ο καθένας τον δικό του ρόλο, θα κάνουν το καθήκον τους για να λειτουργήσει το πρόγραμμα. Η προσπάθεια θα είναι συλλογική όπως και το όφελος που θα προκύψει από αυτήν!!
Μια και τελείωσε που το 2021 και είμαστε στο 2022 πιστεύουμε ότι αν κοιτάξουμε μπροστά, έχουμε τις δυνατότητες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Έχουμε το δυναμικό, αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις.
Να επενδύσουμε στον άνθρωπο και την κοινωνία μας. Συγκριτικά πλεονεκτήματα και συντελεστές ισχύος ταυτόχρονα, για την πορεία μας στον τρίτο αιώνα του Νέου Ελληνικού Κράτους.
Σας ευχαριστώ».
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Το σύστημα κινήτρων για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό