Για την επόμενη δεκαετία θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε με δηλώσεις του στην politic ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ενεργοποιήθηκαν πολλαπλά ρήγματα από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί μία τέτοια σεισμική δόνηση, παρά τα πολύ εξελιγμένα μηχανήματα μέτρησης που διαθέτουν πλέον οι επιστήμονες. «Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε το πότε θα γίνει σεισμός, τότε θα είχαμε λύσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων μας. Είναι δεδομένο ότι για εκατομμύρια χρόνια θα έχουμε τέτοιους σεισμούς στην περιοχή, όπως αντίστοιχα έχουν γίνει πολλοί και τους προηγούμενους αιώνες», υποστήριξε αρχικά ο κ. Παπαζάχος.
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία στη χώρα μας»
Το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε πόλεις της γειτονικής χώρας και της Συρίας, με τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν με στόχο να σωθούν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές είναι δυνατό, με τις εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να συγκλονίζουν. Ωστόσο, για τη χώρα μας δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαζάχος: «Είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεαστεί η Ελλάδα από έναν τέτοιο σεισμό. Δεν είναι φυσιολογικό να μπει μία χώρα σε κατάσταση πανικού. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως η Βουλγαρία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, ακόμα και η υπόλοιπη Τουρκία».
Ενεργοποιήθηκαν και άλλα ρήγματα
Επιπλέον, ο Κώστας Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ο κύριος σεισμός ενεργοποίησε πολλά ακόμα ρήγματα στη γύρω περιοχή, δίνοντας μία νέο δόνηση της τάξης των 7,6 ρίχτερ: «Επηρεάστηκαν ρήγματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον κύριο σεισμό. Ακόμα και σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε ευθεία. Είναι σαν να έγινε σεισμός στη Θεσσαλονίκη και να επηρεάστηκε ένα ρήγμα στον Βόλο. Θα πρέπει, ασφαλώς, να αναφέρουμε ότι η περιοχή είναι γεμάτη ρήγματα και έτσι δημιουργείται ένα “ντόμινο” που προκαλεί συνεχόμενες δονήσεις».
Από εκεί και πέρα, ανησυχία επικρατεί για το αν είναι πιθανό να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός στο μέλλον, με τον κ. Παπαζάχο να τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. «Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε κάτι αντίστοιχο τους επόμενους μήνες ή τα εντός των επόμενων δύο ετών. Ένας τόσο μεγάλος σεισμός αλλάζει την ιστορία όλης της περιοχής για την επόμενη δεκαετία», ξεκαθάρισε ο σεισμολόγος του ΑΠΘ. Εξάλλου, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, ο Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλοι και συνεχόμενοι σεισμοί, αν και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αντίστοιχα νούμερα και στη χώρα μας.
Δείτε επίσης: Θρήνος στην Τουρκία και στη Συρία: Πάνω από 4.800 οι νεκροί – Μάχη με το χρόνο και το ψύχος