ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. Σακελλαροπούλου : «Η συνταγματική δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό μας εφόδιο για το μέλλον και τις προκλήσεις του»

Κ. Σακελλαροπούλου – ΠτΔ – «Η συνταγματική δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό μας εφόδιο για το μέλλον και τις προκλήσεις του»

Κατά τον χαιρετισμό της στην παρουσίαση του έργου «Τα Διακόσια Χρόνια Του Ελληνικού Κράτους-Δομές και Θεσμοί» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών η ΠτΔ τόνισε τα εξής:

propoli

«Οι βασικές αξίες των προγόνων μας, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, παραμένουν ο σταθερός μας οδηγός»

«Η συνταγματική δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό μας εφόδιο για το μέλλον και τις προκλήσεις του» τόνισε στην συνέχεια.

Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι «η επέτειος της Επανάστασης λειτούργησε πανηγυρικά, καθώς αναλογιστήκαμε, με συγκίνηση και δέος, πόσα κατάφερε η χώρα μας στο διάστημα αυτών των δύο αιώνων, σε επίπεδο κοινωνίας και θεσμών. Μας έδωσε, επίσης, την ευκαιρία για κριτικό αναστοχασμό, αφού η πορεία μας δεν αποδείχθηκε ανέφελη, ούτε αλάθητη. Συχνά μάλιστα, η απόσταση ανάμεσα στους εθνικούς θριάμβους και τις καταστροφές ήταν απρόσμενα ελάχιστη, φανερώνοντάς μας ότι ούτε η εξέλιξη της ιστορίας είναι γραμμική, ούτε η πρόοδος είναι αυτονόητη και δεδομένη».

Εν συνεχεία, σημείωσε «για αυτό και είναι διαρκής και υψηλή η ευθύνη, ιδίως των κυβερνώντων, απέναντι στον τόπο. Μας υπενθυμίζει ακόμη η διαδρομή μας, τα 200 αυτά χρόνια, πόσα πετύχαμε όταν υπήρξαμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στους εθνικούς μας στόχους. Και πόσο πληγωθήκαμε και οπισθοδρομήσαμε σε περιόδους διχασμών. Κάνοντας τον απολογισμό, αντιλαμβανόμαστε τόσο τις μεγάλες μας δυνατότητες όσο και τις αδυναμίες μας».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι βασικές αξίες των προγόνων μας, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, παραμένουν ο σταθερός μας οδηγό» και πρόσθεσε ότι «στην ιστορική στιγμή και την κληρονομιά του 1821 βρίσκουμε τη θεμελίωση και την εδραίωση της νεωτερικής κατεύθυνσης του ελληνικού Κράτους, με άλλα λόγια την πυξίδα του πολιτειακού μας αυτοκαθορισμού. Από αυτήν εν τέλει ποτέ δεν παρεκκλίναμε και χάρη σε αυτήν την ακλόνητη πίστη και πεποίθηση η Ελλάδα κέρδισε και εδραίωσε τη θέση της ανάμεσα στα προηγμένα Κράτη της Ευρώπης».

Αναφερόμενη στο σήμερα, επεσήμανε ότι «ο κόσμος μας μεταβάλλεται ταχύτατα. Κρύβει συνεχείς κρίσεις και διακινδυνεύσεις, γεωπολιτικές μετατοπίσεις και ανατροπές. Αλλαγές τεχνολογικές που επιδρούν και μετασχηματίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων»

Κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτό το περιβάλλον, το θεμελιώδες κεκτημένο που ριζώνει στην παράδοση του ’21 και διατρέχει την ιστορία μας, η συνταγματική δημοκρατία, ως πολίτευμα και ταυτόχρονα ως τρόπος ζωής, είναι το πιο ισχυρό μας εφόδιο για το μέλλον και τις προκλήσεις του».

Δείτε Επίσης: Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ | Φώναξέ το!

Loading