Κ. Σκρέκας: “H Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”

Δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου για την κυκλική οικονομία.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο “πράσινο” project που ανακοινώθηκε για το νησί της Αστυπάλαιας, χαρακτηρίζοντάς το ως πρωτοπόρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και οδηγό για τα υπόλοιπα μικρά νησιά της χώρας.

propoli

Όπως είπε, «αξιοποιούμε ένα δισεκατομμύριο ευρωπαϊκά κονδύλια, με αφορμή την Αστυπάλαια, για να πετύχουν την πράσινη μετάβαση τα μη διασυνδεδεμένα μικρά νησιά».

Και πρόσθεσε ότι μέσα από τον πράσινο μετασχηματισμό της, η ελληνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της χώρας μπορούν να γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΥΠΕΝ, με την πράσινη μετάβαση «μπορούμε να ζήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε επίσης, τη βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για ενίσχυση και την προώθηση της πράσινης μετάβασης της χώρας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το φιλόδοξο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας από το βήμα του ΟΗΕ ήδη από το 2019.

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, να φθάσει στο 67% η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030 και να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές για μεγαλύτερη διείσδυση σε ΑΠΕ, για επάρκεια ενέργειας σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα αξιοποιηθούν πάνω από 400 εκατομμύρια για αποθήκευση ενέργειας και πάνω από 10 δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των δικτύων μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Επεσήμανε επίσης, το σχέδιο εξοικονόμησης στον κτηριακό τομέα με το «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, κύμα αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος με στόχο την ανακαίνιση 600.000 κτιρίων μέχρι το 2030, με τεράστια οφέλη για τα νοικοκυριά, αλλά και για τον Τεχνικό Κόσμο, όπως είπε.

Ενώ, τέλος, τόνισε ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνδυασμό με την ΕΤΕπ.

Δείτε επίσης: Σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων – Τι είπε ο Κ. Σκρέκας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading