Κ. Τασούλας: “Η Δικαιοσύνη υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανορθωτική πνοή που επέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Ελλάδα”

Κ. Τασούλας: “Η Δικαιοσύνη υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανορθωτική πνοή που επέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Ελλάδα”

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ως πρώτος ομιλητής στο συνέδριο με θέμα «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου», που συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο οποίο επίσης θεσμικά προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής.

Αρχικά ο κ Τασούλας είπε «Η Δικαιοσύνη υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανορθωτική πνοή που επέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Ελλάδα, μετά την ταπεινωτική ήττα του 1897 και πριν τη δικτατορία Μεταξά και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δικαιοσύνη ήταν στα μάτια του Ελευθερίου Βενιζέλου, με σημαιοφόρο το Δικαστήριο που ευόρκως υπηρετείτε, το Συμβούλιο της Επικρατείας δηλαδή, ο μηχανισμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα κραταιό, σύγχρονο κράτος, που οι πολίτες του θα είναι υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ταυτόχρονα μερίμνησε για το μεγάλωμα της χώρας και το μεγάλωμα των θεσμών».

Σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την ταυτόχρονη φροντίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου τόσο για την εδαφική ανόρθωση όσο και τη θεσμική ανόρθωση της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτή η ταυτόχρονη μέριμνα αποδεικνύει την ευρύτητα της αποτελεσματικότητας αυτού του πραγματικού ηγέτη.

Συσχετίζοντας την πολιτική σκέψη και πρακτική του Ελευθερίου Βενιζέλου με τα φαινόμενα που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα της πολιτικής, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε:

«Σήμερα, που η τεχνολογία της πολιτικής, παγκοσμίως, οι εικόνες, η σύγχυση ανάμεσα σε δύο λεξούλες και η ψευδοσυνωνυμία η καταστροφική ανάμεσα στις λεξούλες αυτές -γνωστός ίσον άξιος- σήμερα λοιπόν που η τεχνολογία της πολιτικής επιχειρεί να εκτοπίσει μονίμως και προς τεράστια ζημιά των πολιτειών και των πολιτών την τέχνη της πολιτικής, αυτήν που υπηρέτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι όσοι πιστεύουν και πίστεψαν σ’ αυτόν, σήμερα, πάλι ο ίδιος ποιητής, που τον ευαγγελίσθηκε, μας τον περιγράφει και μας γεμίζει ελπίδα: “Κι αν είναι πλήθος τα άσχημα, κι αν είναι τ’ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη, ένας φτάνει”».

Το Συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξή του.

Εισαγωγικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, και ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αθανάσιος Ράντος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ενότητες,

α) Η δικαιοσύνη στη σκέψη και πρακτική του Ελευθερίου Βενιζέλου,

β) Ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της ίδρυσης και φυσιογνωμίας του Συμβουλίου της Επικρατείας,

γ) Η κατ’ εξοχήν δικαστική ιστορία, με εισηγητές καθηγητές από πανεπιστήμια της χώρας, δικαστές, νομικούς και ιστορικούς μελετητές.

Στην πρώτη ενότητα ομιλητής ήταν ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με θέμα «Η Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας στον πολιτικό σχεδιασμό και την πράξη του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Δείτε επίσης: Περισσότερες διεθνείς πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play