«Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, για την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, στον Ποινικό Κώδικα. Σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία, είναι μια ελεύθερη πολιτεία, η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος, είπε ο υπουργός, που λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί πυρά για το θέμα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η κακόβουλη βλασφημία
«Μακριά από εμένα η επιστροφή σε μια αναχρονιστική άποψη. Πείτε μου όμως, με όλα αυτά τα οποία είδαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υφίστανται, με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων, σε βασικές δομές που δημιουργούνται και στην ενδοχώρα, και με τα προβλήματα που κάποιες τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να διαμορφώνουν, μια και δεν υπάρχει και γενικότερη κουλτούρα, δεν πρέπει να προστατεύσουμε τις πραγματικές ελευθερίες των ανθρώπων;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συγκεκριμένες αλλαγές, όχι με καμία πρόθεση να επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά με πρόθεση να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών. Όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυσικά πολιτικού πιστεύω, και φυσικά ανεξαρτήτως θρησκευτικού πιστεύω. Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος».
Η κοινωνική πραγματικότητα
Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στις αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση κινείται, με βάση το δόγμα «νόμος και τάξη».
«Έχω την εντύπωση ότι βλέπετε πολλές αμερικανικές ταινίες. Μια επιχειρηματολογία που έχει βασιστεί στους όρους “νόμος και τάξη’ ή “λευκό κολάρο”, είναι μια προσέγγιση που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Εδώ έχουμε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Δεν υπάρχει κουλτούρα που προσιδιάζει με χώρα που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αντίθετα, προσπαθούμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μέσα από μια λογική που υπαγορεύει η δική μας κοινωνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσιάρας.
Κακουργηματική απάτη
Σε σχέση με την κατ΄έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε, ότι για να προχωρήσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, πρέπει αφενός η Ελλάδα να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. «Έχετε αντιληφθεί για τι μιλάμε, όταν φέρνουμε τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση; Μιλάμε για τις μικρές, τις μεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ρυθμίσουν το δικό τους δάνειο. Εσείς θα αναλάβετε την ευθύνη να πείτε στους πολίτες ότι αυτή τη ρύθμιση δεν τη θέλετε; Αυτόν τον ξαφνικό θάνατο που επικρέμεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή, πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορέσουμε να τον σταματήσουμε; Γιατί αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι πρέπει να βοηθηθεί η οικονομία «να πάρει μπρος», «να δοθούν δάνεια» και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις.
«Μην έχετε την αίσθηση ότι δεν έχει προβληματίσει την κυβέρνηση ή και εμένα τον ίδιο αυτή η ρύθμιση. Έχω κάνει την προσπάθεια να επικοινωνήσω με πάρα πολλούς ανθρώπους που γνωρίζω, προσπαθώντας να βρω τη σωστή διατύπωση και να μην δημιουργήσουμε κενά. Είναι όμως ειλικρινής θέση της κυβέρνησης, σε αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, να μπορέσουμε να κάνουμε μια επιλογή που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, να κουρευτούν τα κόκκινα δάνεια, να δοθεί φιλί ζωής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μπορέσει η οικονομία να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επανέλαβε δε, ότι οι αλλαγές κινούνται στο πνεύμα του νέου Ποινικού Κώδικα και ότι τις επεξεργάστηκε η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε επεξεργαστεί το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή.
«Κρατήσαμε το πνεύμα του νέου Ποινικού Κώδικα. Δεν το αλλάξαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κρατήσαμε την ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακριβώς για να μην αλλάξει μια κατεύθυνση, στην οποία είχαμε συμφωνήσει όλοι, προτού ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο. Αυτό το κάναμε γιατί ακριβώς πιστεύαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια κατεύθυνση αντιστοίχισης του δικού της ποινικού δικαίου με το ποινικό δίκαιο που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γι΄αυτό το λόγο και επιμείναμε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Αυστηρότερες ποινές για την παιδεραστία και τη διακίνηση μεταναστών