Κ. Βλάσης: Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών

Κ. Βλάσης: Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών

Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών και η συνθήκη αυτή μας καλεί να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη θρησκευτική διπλωματία, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, κατά τον χαιρετισμό του στο διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία».

Μιλώντας στο πρώτο πάνελ που είχε θέμα τη «στάση της Ελλάδας στα θρησκευτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Βλάσης επισήμανε πως λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα καθίσταται μέρος πολυποίκιλων γεωπολιτικών εξελίξεων και υπογράμμισε: Το σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, μας καλεί, εκτός των άλλων, να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη θρησκευτική διπλωματία, η οποία εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: πρώτον, στην κατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, δεύτερον, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων και, τρίτον, στον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τα εργαλεία που ενισχύουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα, ώστε και να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στο «σπουδαίο ρόλο», όπως είπε, που διαδραματίζουν τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων, τονίζοντας ότι παρά τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, έχουν καλλιεργήσει ιστορικούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνεισφοράς, με τα κράτη που τα φιλοξενούν, αλλά και αυτά της ευρύτερης περιοχής, και ιδιαιτέρως με τις τοπικές κοινωνίες. Υπογράμισε πως η σταθερή στήριξή μας στο έργο τους, αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα.

Περαιτέρω, ο κ. Βλάσης ανέφερε πως η σημασία, την οποία αποδίδουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι θρησκευτικές κοινότητες που διαβιούν εκεί, μας έχουν εντάξει στον στενό πυρήνα των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη διαφύλαξη της διεθνούς ασφάλειας και για την καλλιέργεια δεσμών ειρηνικής συνύπαρξης, ανεκτικότητας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών.

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι μόλις προ ημερών, κατά τη δεύτερη συνάντηση των μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Θρησκευτική Ελευθερία, ανέλυσε τις θέσεις της Ελλάδας σε επίκαιρα θέματα που χρήζουν της ιδιαίτερης προσοχής της διεθνούς κοινότητας και που σχετίζονται, όπως επισήμανε, με την απαράδεκτη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία σε ζητήματα σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών. Την επιμονή της να μην αναγνωρίζει τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, την άρνησή της να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία το 2021 θα συμπληρώσει 50 χρόνια από την αναστολή της λειτουργίας της, και την απαράδεκτη αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα οποία πρόσφατα μετατράπηκαν σε χώρους μουσουλμανικής λατρείας, κατά παράβαση – μεταξύ άλλων – της υποχρέωσης πρότερης ενημέρωσης και διαβούλευσης με την UNESCO, προσέθεσε.

Στον αντίποδα, σημείωσε ο κ. Βλάσης, η χώρα μας έχει να επιδείξει πρωτοβουλίες που έμπρακτα αποδεικνύουν την βούλησή μας να δράσουμε υπέρ του θρησκευτικού πλουραλισμού και κατευνασμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, χαρακτηρίζοντας την «μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία εντάσσεται στην φαρέτρα των διπλωματικών εργαλείων, με τα οποία ασκείται η θρησκευτική διπλωματία από πλευράς μας». Με στόχο, όπως επισήμανε, την κατανόηση της διαφορετικότητας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως πίστεως και θρησκείας.

Τέλος, ο κ. Βλάσης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και εξέφρασε την ελπιδα η συνάντηση αυτή να καθιερωθεί στο μέλλον σαν θεσμός.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play