Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα, προέταξε στην ημερίδα πρέσβεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης.
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βλάσης είπε πως οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα.
Ενημερώνοντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες. Απαρίθμησε πρώτον την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεύτερον, την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, τρίτον, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τα προγράμματα φιλοξενίας και τέταρτο, τη συνεργασία με τρίτες χώρες στο πεδίο της Διασποράς.
Σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων, είπε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος που διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. «Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή στην ιστορία του πολιτικού συστήματος, που είναι προς την κατεύθυνση του ορθολογισμού και της περισσότερες δημοκρατίας προς όφελος της πατρίδας» σημείωσε.
Ανέλυσε τους τρεις βασικούς άξονες του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, λέγοντας πως δόθηκε μια πρώτη λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. «Ο νόμος που ψηφίστηκε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αποδήμους, είναι μια καλή βάση η οποία δεν αποκλείει βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο μέλλον», επισήμανε και προσέθεσε: «Θα θέλαμε κάτι περισσότερο, αλλά έπρεπε να πετύχουμε πολιτική συναίνεση και με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος».
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, ο κ. Βλάσης τόνισε πως ο εκσυγχρονισμός των προξενικών διαδικασιών είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, έχει συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, η οποία επεξεργάζεται λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στη συνέχεια, ανέδειξε τη σημασία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ελληνική παιδεία στα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, όπως τα προγράμματα e-learning και οι ψηφιακές πλατφόρμες. Εξίσου, ανέφερε, πως θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στα προγράμματα φιλοξενίας νέων. «Θέλουμε να φέρουμε τα νέα παιδιά στην Ελλάδα, να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους, τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση» σημείωσε.
Σημαντικές χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και τις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλες χώρες στον τομέα της Διασποράς. «Συμβάλλουν στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναδεικνύουν τον ρόλο της Διασποράς ως παράγοντα φιλίας και αδελφοποίησης των λαών» εξήγησε.
Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό για να «φέρουμε την ομογένεια πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα, δείχνοντας τους ότι η Ελλάδα, το έθνος, είναι ένα και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε καλύτερα».
Δημήτρης Μάνωλης