Στιγμιότυπο από ανεφοδιασμό αυτοκινήτου με βενζίνη σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ)

Καύσιμα: Το τέλος στην κρυφή επιδότηση φέρνει αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές

Εδώ και μήνες τρέχει η επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης. Με την απόφαση της κυβέρνησης αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε να πριμοδοτήσει τον προϋπολογισμό για τη θέρμανση και όχι για τα καύσιμα.

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης καθώς, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες για το αντίθετο, εν τέλει φαίνεται πως από την 1η Οκτώβρη τελειώνει η ισχύς της και δεδομένα θα ακριβύνει.

Εδώ και μήνες τρέχει η επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης. Με την απόφαση της κυβέρνησης αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε να πριμοδοτήσει τον προϋπολογισμό για τη θέρμανση και όχι για τα καύσιμα.

Για το fuel pass υπήρξαν δύο κύκλοι πληρωμών ενώ υπάρχει μέχρι σήμερα και επιδότηση στην αντλία ύψους 0,15 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης, η οποία όμως θα σταματήσει να υφίσταται.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου κίνησης να εκτοξευτεί πάνω από αυτή της απλής αμόλυβδης και σε πολλές περιοχές να ξεπεράσει και τα δύο ευρώ.

Ήδη σύμφωνα με την ενημέρωση του fuelprices.gr του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμής του πετρελαίου κίνησης φτάνει στα 1,821 ευρώ κατά μέσω όρα, συνυπολογιζόμενης και της επιδότησης στην αντλία.

Την ίδια στιγμή η τιμή της αμόλυβδης φτάνει πανελλαδικά το 1,950 ευρώ κατά μέσω όρο.

Πότε ξεκινάει η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στις 15 Οκτωβρίου με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει και η επιδότηση του προϊόντος με 0,25 ευρώ ανά λίτρο απευθείας στην αντλία

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης εντάχθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία περιλαμβάνει και κάποια άλλα από τα μέτρα στήριξης όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών.

Την τροπολογία ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και η Ελληνική Λύση ενώ παρόν δήλωσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Δείτε επίσης: Ναδάλ: «Μία ιστορική στιγμή που θα μου μείνει αξέχαστη»