Καίγεται για 12η μέρα ο Έβρος – «Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολόκληρες συντεχνίες»

Καίγεται για 12η μέρα ο Έβρος – «Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολόκληρες συντεχνίες»

Για 12η μέρα συνεχίζεται η φωτιά στον Έβρο, αφού δεν έχει σβήσει ακόμη το μέτωπο της Δαδιάς, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να μη φτάσουν οι φλόγες στον μικρό πυρήνα του δάσους.

Οι κάτοικοι της Κοτρωνιάς έλαβαν χθες μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή προς Γιαννούλη, ενώ σήμερα είναι υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς.

Για την κατάσβεσή της συμβάλλουν πυροσβεστικές δυνάμεις από χώρες της Ευρώπης, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δάσος που καταγράφηκε στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU».

H φωτιά έκαψε μέχρι στιγμής πάνω από 800.000 στρέμματα, και η καμένη έκταση εκτιμάται ότι ισούται με αυτή της Νέας Υόρκης.

Μη αναστρέψιμη η καταστροφή

Η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Natura, είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση κήρυξε τις εκτάσεις αναδασωτέες, αλλά οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι μπορεί η ζημιά που έγινε να αποκατασταθεί.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μιλώντας για την καταστροφή στην Δαδιά, ανέφερε «Πρακτορείο FM 104,9», ότι «το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε».

«Δεν θα μπορέσουμε να ξανά έχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δέντρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την απορία γιατί οι δασοπυροσβέστες δεν έχουν τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση αναφέροντας ότι «οι δασοπυροσβέστες είναι η δουλειά τους και για αυτό προετοιμάζονται όλο το χρόνο. Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε συμμετέχουν».

Παράλληλα ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα στον Έβρο με το φθινόπωρο να είναι προ των πυλών.

Όπως είπε «ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια».

Εκτός από την οικολογική καταστροφή τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή που δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, των καλλιεργειών και των επιχειρήσεων.

«Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι δε θα αναστήσουν ξανά τις δουλειές τους»

Η κ. Σαράντη, πρόεδρος της ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ είπε:

«Κάθε φορά που γίνεται απογραφή στον Έβρο αποδεικνύεται ότι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πυρκαγιές, πέραν της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής, προκάλεσαν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Χάθηκαν πολλές καλλιέργειες και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολόκληρες συντεχνίες, όπως οι υλοτόμοι και οι μελισσοκόμοι.

Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στην περιοχή, δεν θα καθίσουν να αναστήσουν ξανά τις δουλειές τους, ότι τα νέα παιδιά, που προσπαθούμε συνέχεια να κρατήσουμε στην περιοχή, δεν θα μείνουν στον Έβρο για να ξαναφτιάξουν ό,τι χάθηκε».

Δείτε επίσης: Φωτιά στον Έβρο: Για 11η μέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης – Σε τρία μέτωπα η μάχη

Loading

Play